תוספי התזונה הפכו לאחד מתחומי העניין החמים ביותר ואנשים רבים נוטלים תוספי תזונה באופן יומיומי. מה בדיוק מצוי בתוך בקבוקים הללו והאם הם מועילים לבריאותנו, או שהם דווקא עלולים להזיק לנו? בכתבה הבאה נסביר אילו תוספי תזונה הכי מומלצים ומה חשוב שתדעו לפני שתבחרו את תוספי התזונה המתאימים לכם.

 

מה זה תוסף תזונה?

תוסף תזונה הוא מוצר אשר נועד להוסיף ולהעשיר את התזונה היומית של אדם על ידי ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ועוד. תוסף תזונה מגיע בצורת קפסולות, אבקות, נוזלים (טיפות), חטיפי אנרגיה ומשקאות. מוצרים אלו מיועדים להעניק תמיכה נוספת לצרכים התזונתיים של האדם ולתפקוד התקין של הגוף, והם נמכרים כחלק מהשוק התזונתי והבריאותי. מרבית תוספי התזונה נועדו להוות תוספים לתפריט התזונה היומי והם אינם מהווים תחליף לאכילת מזון בריא ומאוזן.

לרוב לאנשים הצורכים תוספי תזונה יש צורך מיוחד בוויטמינים או מינרלים, כגון נשים בהריון, אנשים שיש להם חוסר בוויטמינים כמו ויטמין B12 ועוד.

 

האם תוספי תזונה תורמים לבריאותנו או מזיקים לה?

תוספי תזונה יכולים לעזור להשלים את דרישות התזונה היומיות שלנו, כאשר קיים קושי לקבל את כל הערכים התזונתיים ממזון בלבד. לרוב, השימוש בתוספי תזונה יתאים במקרים בהם התפריט היומי שלכם אינו כולל את כל הוויטמינים והמינרלים הנחוצים לגופכם, אם אין לכם ספיגה מספקת של המזון בגוף ובמצבים בריאותיים שונים המצריכים זאת.

לעומת זאת, צריכת יתר של ויטמינים עלולה להזיק לבריאותכם ולגרום למגוון תופעות לוואי.

להלן מספר דוגמאות:

  • מינון יתר של צריכת ויטמינים ותוספי מזון עלולה להוביל להיפרווימינוזה (תופעה לא רצויה ואף מסוכנת)
     
  • נטילת יתר של ויטמינים מסיסי שומן: A, E, D , ו K עלולה לגרום להצטברותם בגוף ומכך לתופעות לא בריאות
     
  • הוויטמינים המסיסים במים, הכוללים את ויטמין B, ו- C, ביוטין, חומצה פולית וחומצה פנטותנית, לא נאגרים בגוף ומתנקזים החוצה על ידי השתן ועל כך יש להם יתרונות. למרות זאת, מינון עודף של ויטמינים מסיסי מים עלול לגרום לתופעות רבות, למשל: לחולשה, הקאות, בחילות, כאבי בטן, כאבי ראש, הפרעות עיכול ועוד.

 

מה חשוב לדעת לפני שבוחרים תוסף תזונה?

  • צורך אישי: חשוב להבין את צרכי התזונה האישיים שלך. כל אדם יכול להיות במצב תזונתי אחר ויש לקחת בחשבון את מגבלותיכם הבריאותיות, אורח החיים ועוד. לפני השימוש בתוספי תזונה, כדאי להתייעץ עם רופא או תזונאי מוסמך לקבלת המלצות אישיות.    
        
  • מקורות מהימנים: מומלץ לרכוש תוספי תזונה ממקורות מהימנים ולבדוק את אישורי האיכות והביטוח בכל מוצר. היזהרו מתוספי תזונה שמבטיחים תוצאות מהירות ו"קסמים".
     
  • מתי לקחת: חשוב לדעת מתי לקחת את תוסף התזונה במהלך היום. את רוב תוספי התזונה ניתן לצרוך בזמן האוכל. עם זאת, ישנם תוספים שניתן ליטול על בטן ריקה או בזמנים ספציפיים.
     
  • שילוב עם תרופות ותזונה: בדקו אם תוסף התזונה אינו מתנגד לתרופות אחרות שאתם נוטלים, כדי לא להזיק לבריאותכם. מספר תוספים תזונתיים עלולים להשפיע על ספיגת התרופות ועל היעילות שלהם.
     
  • תקציב: ישנם תוספי תזונה במחירים שונים ומגוונים. כדאי להתאים את הבחירה בהתאם לתקציב שלכם.

 

תוסף תזונה מומלץ

 

 

מהם היתרונות של צריכת תוספי תזונה?

  • השלמת חסרים תזונתיים: במצבים בהם התזונה הרגילה לא מספקת, תוספי התזונה יכולים לעזור להשלים חסרים בוויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ועוד.
     
  • עזרה בתהליכים ביולוגיים: ישנם תוספי תזונה המסייעים בתהליכים פיזיולוגיים בגוף, כגון תוספי חלבון לספורטאים או לשיקום לאחר פציעות, וכן תוספי חומצות אמינו וקרניטין לשיפור ביצועים ספורטיביים.
     
  • תמיכה בבריאות הלב: חלק מתוספי התזונה, כמו חומצות שומן אומגה-3, יכולים לתמוך בבריאות הלב ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
     
  • עזרה בבריאות העצמות: תוספי תזונה המכילים קלציום וויטמין D יכולים לתמוך בבריאות העצמות ולמנוע אוסטאופורוזיס (בריחת סידן).
     
  • תמיכה במערכת החיסונית: תוספי תזונה יכולים לתמוך במערכת החיסונית ולחזק את הגוף מפני מחלות וזיהומים.
     
  • עזרה בפעילות נפשית וגופנית: ישנם תוספי תזונה כמו ויטמינים, חומצות אמינו, חומרים צמחיים ותמציות צמחים שיכולים להפחית סיכונים לדיכאון וחרדה.

 

10 תוספי תזונה מומלצים

  1. אומגה 3 - חומצות שומן חיוניות שנמצאות בדגים שונים ובשמני צמחים. הן ידועות ביכולתן לתמוך בבריאות הלב וכלי הדם, להפחית דלקות ולשפר את פעילות מערכת העצבים.
     
  2. ויטמין D  - תורם לבריאות העצמות ומגן על מערכות הנשימה, המוח והלב.
     
  3. פרוביוטיקה - מדובר במיקרואורגניזמים חיים, בקטריות ידידותיות, הקיימות במערכת העיכול. הן יכולות לשפר את פעילות מערכת העיכול ולתמוך בבריאות המערכת החיסונית. מומלץ ליטול תוסף פרוביוטיקה כאשר נוטלים אנטיביוטיקה, כדי להקל על תסמיני מערכת העיכול ולעזור מפני פגיעה של האנטיביוטיקה בגוף.
     
  4. ויטמין C - ויטמין נוזלי נגד חמצון, המשמש לתמיכה במערכת החיסונית, ייצוב הקולגן בגוף ונוגד חמצון. שומר על העור, נימי הדם והשיניים.
     
  5. סידן - מינרל חיוני לבניית עצמות ושיניים חזקות וגם לתמיכה בפעילות של שלל תהליכים בגוף, כולל הפעילות של העצבים והשרירים.
     
  6. מגנזיום - מינרל חשוב העוזר למגוון תהליכים פיזיולוגיים, כולל תמיכה במערכת העצבים, תפקוד שרירים, בריאות הלב ועוד. המגנזיום חשוב גם לשמירה על דיאטטיות בריאותיות.
     
  7. אבץ - מינרל חיוני לתמיכה בפעילות חיסונית, תפקוד תאים, חילוף החומרים בגוף, ייצוב רמת הסוכר בדם ועוד.
     
  8. ברזל - מינרל חיוני המצוי בכמות גדולה מאוד בגוף האדם, שכן הוא הכרחי למגוון תפקידים חשובים ועוזר לנשיאת חמצן ברחבי הגוף, לחילוף חומרים ולתהליכי התפתחות וגדילה.
     
  9. כורכומין - חומר צמחי מן הצמח כורכומה, המוכר בעיקר בתכונותיו הנוגדות דלקת. כורכומין יכול להקל על מצבים דלקתיים בגוף וחיוני לבריאות כללית.   
     
  10.  סרין - תפקידו העיקרי הוא לתמוך בתהליכי ייצוב התאים, המסת פחמן וחלבון והתפקוד התקין של המערכת העצבית. בנוסף, ויטמין סרין עוזר בהמרת הסוכרים בגוף לאנרגיה.

 

סוגי תוספי תזונה

 

 

כללי אצבע לשימוש בטוח בתוספי תזונה

  • קריאת הוראות שימוש: חשוב לקרוא ולהבין את הוראות השימוש הכתובים על תווי תזונה, לא כל תוסף תזונה מתאים לכל אחד.
     
  • עקביות: כדי לראות תועלת משימוש בתוספי תזונה, עליכם להיות עקביים בשימוש ולהתאים אותם לתזונה היומית שלכם.
     
  • מינון: שימו לב, יש תוספי תזונה שעלולים להזיק לבריאות, כאשר נוטלים אותם במינון גבוה מהמומלץ או לפרק זמן ארוך מידי.
     
  • התייעצות רפואית: יש להתייחס לתוספי תזונה באופן אישי ולהתייעץ עם רופא/תזונאי מוסמך לפני השימוש בהם, כדי לוודא שהם מתאימים לצרכים האישיים שלכם ושהם לא מהווים סיכון לבריאותכם.