לאחר שאדם הולך לעולמו, מגיע השלב בו צריך להחליט מה לכתוב על המצבה שלו, וזהו נושא רגיש ולא כל כך פשוט. לרוב, מניחים את המצבה על הקבר ביום ה-30 לפטירה או ביום השנה. הכיתוב על המצבה אמור לשקף את חייו של הנפטר, באופן הטוב והמכבד ביותר. אך לצד כך ישנן לא מעט התלבטויות, ולעיתים גם חילוקי דעות בין בני משפחה שונים.
כמו כן, עליכם לקבל את ההחלטה בזמן יחסית קצר, על מנת שיהיה אפשר להשלים את בניית המצבה ולהציבה על הקבר. אז איך כדאי לכם לנסח את הכיתוב על המצבה, ועם אילו אותיות ועיצובים מומלץ להשתמש? רכזנו עבורכם את כל המידע בנושא כיתוב על מצבה.
כיתוב על מצבה לפי ההלכה
על פי ההלכה, ישנם כללים שונים לכיתוב על מצבה. עם זאת, לא כל המשפחות חייבות לנהוג לפי כללים אלו. לדוגמא, על פי היהדות, מותר לכתוב על מצבה רק תאריכים עבריים, ולא לועזיים. אך קיימות המון מצבות של נפטרים חילוניים, שמצוינים עליהן תאריכים לועזיים. בנוסף, לפי הדת היהודית לא כדאי להגזים עם שבחים על הנפטר. ניתן לכתוב מילים טובות ומפרגנות שמביעות הכרת תודה, במידה ואלו מילים אמיתיות שמציגות את אופיו של המנוח.
(צילום: ShutterStock)
ניסוחים שונים של כיתוב על מצבות
הסדר המקובל לכיתוב על מצבה:
• בחלק העליון של המצבה, לרוב כותבים - פ.נ. (פה נטמן או נקבר), ישנם אנשים שמוסיפים את הקרובים של המנוח, לדוגמא, "פ.נ. בעלי, אבינו וסבינו".
• מתחת רושמים את השם המלא של המנוח, וניתן להוסיף את שם החיבה בסוגריים.
• לאחר השם המלא רושמים את שמות ההורים (במידה והם נפטרו, מוסיפים ז"ל).
• תאריך הלידה ותאריך הפטירה העבריים, והלועזיים אם מעוניינים להוסיף.
• תיאור הנפטר בכמה מילים.
• לבסוף רושמים את ראשי התיבות, ת.נ.צ.ב.ה (תהא נשמתו צרורה בצרור החיים).
הקדשה על מצבה בשילוב פסוקים מהתנ"ך
מעבר לניסוח הכללי, מקובל לכתוב על המצבה פסוקים מהתנ"ך, שיסמלו את האדם הנפטר וייצגו אותו באופן הנכון ביותר. למשל, "והיה כעץ שתול על פלגי מים", "רבות בנות עשו חיל ואת עלית על כלנה", "וזכרו לא יסוף מזרעו", "איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא" ועוד. כמו כן, שימו לב כי נהוג להבדיל בין כיתוב על מצבות גברים ונשים, במידה והפסוק נכתב על ידי גבר במקור, לרוב לא יכתבו אותו על מצבות של נשים, ולהיפך.
כיתוב למצבה לפי קרבה משפחתית
קיימת האופציה לכתוב על מצבה משפטים, שמתייחסים לקרבה של המשפחה מההיכרות האישית איתם. לדוגמא, בכיתוב על מצבה עבור אמא, ניתן להדגיש את ההענקה הרבה שלה עבור המשפחה וילדיה. או לחלופין, במצבה שמכינים לאבא, ניתן לציין שהוא היווה יציבות ומסירות עבור המשפחה.
כיתוב על מצבה עם אלמנט עיצובי
ישנה דרך נוספת איתה תוכלו להדגיש את אישיות הנפטר, ולא רק דרך כיתוב על המצבה, באמצעות הוספת אלמנט עיצובי. למשל, חריטה או איור של דבר שאהב מאוד, המבטאים את כישרונו או המקצוע שעסק בו, או כל דבר אחר שאתם חושבים שיכול להביע את האישיות שלו.
מה כותבים על מצבה של חלל צהל?
בבתי קברות צבאיים, הניסוח שבו כותבים על המצבות חייב להיות לפי כללים ספציפיים של משרד הביטחון. במידה ורוצים יש אפשרות להוסיף כיתוב אישי על מצבה של חייל, רק אם כל בני משפחות הקרובים, יחתמו על הסכם. הטקסט מוגבל ל-2 שורות ו-48 תווים. כמו כן, משרד הביטחון לוקח חלק במימון, עד לסכום של כ- 4,500 ₪.
(צילום: ShutterStock)
הוספת תמונה בכיתוב על מצבה
הוספת תמונה של הנפטר על המצבה, זוהי דרך נוספת בה ניתן להנציח את הנפטר על לוח האבן. אך לפי ההלכה, אסור לעשות זאת ועל רוב הקברים אין תמונה.
בחירת סוגי האותיות בכיתוב על מצבה
לאחר שאתם מחליטים מה לכתוב על המצבה, הגיע הזמן לבחור את סוג האותיות. כדי שההנצחה תהיה הולמת, מומלץ להתאים את הסוג לפי אופי הטקסט והאבן שאתם בוחרים. לפניכם מגוון אפשרויות לסוגי אותיות:
• בולטות מהאבן - מתבצע על ידי חציצה שעושים מסביב לאותיות.
• חריטה - מכינים אותן באמצעות התזת חול אל האבן, לפי הפונט שבוחרים לעשות. לאחר מכן צובעים בצבע שמן את האותיות. כדאי לעשות זאת על חומרים בצבע כהה, כמו כחול או שחור.
• נגטיב - מבצעים התזת חול סביב האותיות, ולבסוף האותיות מבריקות בצבע של השיש ומסביב מט. מומלץ מאוד להשתמש בשיטה זו שכן היא עמידה לטווח הארוך ומאוד יוקרתית.
• ברונזה - כתיבת אותיות בדרך הזו מתאימה על סלעים ואבנים לא סימטריות.
• עופרת - מתאים למצבות מסוג סליף, אבן חברון, חליל וטורקי.
(צילום: ShutterStock)
כמה עולה מצבה?
מחירי מצבות מתחילים מכמה מאות שקלים. מעבר לאבן שאתם קונים, גם הכיתוב מתומחר לפי אופן הכיתוב שאתם בוחרים וכמות האותיות. בנוסף, כל תוספת מעבר מעלה את המחיר של המצבה. המחירים הכי נמוכים נעים בין 5,500-3,000 ₪, עבור מצבה העשויה מאבן חברון. מצבות מסוג שיש טורקי, או אבן סלייב יעלו בין 7,500-4,500 ₪. ומצבות יותר יקרות העשויות מאבן גלילית, יכולות לעלות בין 12,000-7,000 ₪, עקב איכותן ועמידותן לאורך זמן.
המצבה שאתם מכינים עבור יקיריכם, חשובה מאוד לציון ההוקרה והאהבה שהייתה לכם אליהם, ומשקפת את הכבוד אותו אתם רוחשים להם. לכן, חשוב להקדיש מחשבה להכנת המצבה עם כיתוב, ציטוט או עיצוב שמגלם את אודותיהם, ומסמל באופן הטוב ביותר את מי שהיו.
מצאו עסקים המתמחים בכיתוב על מצבה באזורכם: