עקרונות חשובים בבחירת קרם הגנה

  • טווח הגנה רחב
    'טווח הגנה רחב' משמעותו הגנה מפני קרינת UV (אור אולטרה סגול) משני הסוגים - UVA ו- UVB. חפשו קרם הגנה שעל האריזה שלו רשום "טווח רחב".
  • מקדם הגנה
    50? 60? פחות חשוב. מה שחשוב הוא שמקדם ההגנה - SPF - יהיה 30 או יותר.
  • עמיד במים
    רופאי עור ממליצים שהתכשיר יהיה עמיד במים. זה אומר שקרם ההגנה ימשיך להגן עליכם למשך 40 דקות לפחות גם כאשר אתם שוחים בבריכה או בים. זכרו שלא כל התכשירים עמידים במים.

עכשיו, בואו נדבר על כל השאר: הנזק שגורמת השמש לעור ובמיוחד לעור הפנים, איך מורחים קרם הגנה, מה ההבדלים בין התכשירים השונים והאם ספריי הוא טוב יותר או פחות מקרם, ועוד.

מהן קרני UV ואיך הן גורמות נזק לעור?

קרינת אור בתחום ה- UV היא קרינת אור בעלת אנרגיה גבוהה. האנרגיה שאצורה בחלקיקי האור בטווח הזה יכולה לגרום לפירוק של חומרים שונים וליצירה של מה שנקרא רדיקלים חופשיים, במיוחד של חמצן. חלקיקים אלה מסוגלים לגרום נזק לרקמות, לגרום ליצירת תאים סרטניים ועוד.

באופן טבעי פעילים הרדיקלים החופשיים במקומות שחשופים לאור, ובמיוחד על תאי עור במקומות עדינים, כמו עור הפנים שלנו, שמאופיין בכך שהוא עדין ורגיש. חשיפה ארוכה לאור השמש עלולה לגרום להתייבשות של העור, לקמטוטים, ולכתמי פיגמנטציה שקוסמטיקאיות רבות מדברות עליהם, אבל אלה הדברים הנראים לעין, אבל המפחידים והמסוכנים יותר הם תאים סרטניים.

 

איש מבוגר שנשרף מהשמש עם מבט מופתע

מחפשים מוצרי הגנה מהשמש? היכנסו ומצאו בתי מרקחת מומלצים באזורכם

 

האם חשוב למרוח קרם הגנה גם אם יושבים בצל?

קרינת UV היא קרינה בעלת אנרגיה כל כך גבוהה, שהיא יכולה לחדור מבעד לעננים. זו הסיבה שגם ביום מעונן יש למרוח קרם הגנה. אנחנו אולי לא רואים את אור השמש - אבל הוא רואה אותנו.

אז נכון שבצל הקרינה יחסית נמוכה יותר, אבל צריך לזכור: החזרים של אור ממקומות כמו חול ים או קירות בהירים עלולים להיות מסוכנים גם אם אנחנו יושבים בצל.
אם חשובה לכם מניעת פיגמנטציה למשל, מרחו קרם הגנה בכל פעם שאתם יוצאים מהבית.

איך פועל קרם הגנה?

שמירה על עור הפנים מפני רדיקלים חופשיים של חמצן - אלה שנוצרים בהשפעת קרינת UV - היא חלק ממה שעושה קרם הגנה. הוא קולט את האנרגיה שיש באור ומתפרק.
ואם הוא מתפרק, זה טוב? כן. כיון שהאנרגיה שנשארת באור אחרי שהוא פרק את החומרים שיש בקרם ההגנה לא מספיקה כדי לגרום נזק לעור עצמו. הקרם "סופג" את האנרגיה ממש כמו בולם זעזועים במכונית, שסופג את האנרגיה מקפיצות הרכב בנסיעה.

קרם הגנה מגן על כל חלק בגוף שעליו מורחים אותו. אם הטווח שלו הוא מספיק רחב, הוא יגן לא רק על שכבת העור העליונה, אלא גם על שכבת העור הפנימית יותר וימנע או יצמצם הזדקנות של העור ואת יצירתם של תאי עור סרטניים.

אגב, שיזוף במכוני שיזוף אינו בריא יותר, כיון שמכונות שיזוף שמבוססות על אור מקרינות גם הן קרינת UV.

 

מה זה SPF בקרם הגנה

 

מה זה SPF או 'מקדם הגנה'?

SPF הוא ערך שמבטא את כושר ההגנה של התכשיר כנגד קרינת UVB. חשוב לדעת שהכושר הזה אומנם עולה ככל שהתכשיר הוא בעל SPF גבוה יותר, אבל אין 100% הגנה, והעלייה בשיעור ההגנה אינה ליניארית: קרם הגנה בעל SPF 15 מסנן כ- 93% מקרני ה- UVB. 30 - מסנן 97% מהקרניים ו- SPF 50 מסנן 98%. SPF 100 מסנן 99% מקרני ה- UVB.

הסוד למריחה נכונה של קרם הגנה

למה הכוונה?

  • חייבים להשתמש בכמות מספקת של קרם הגנה: חשבו על "שוט" כאשר אתם מורחים את הקרם וזו הכמות המספקת למריחה - לתוך העור ולא רק על פניו.
  • מרחו את כל החלקים החשופים לשמש והיעזרו במישהו שימרח את המקומות אליהם אתם לא מגיעים.
  • חדשו את המריחה כל שעתיים ובמיוחד כאשר אתם יוצאים מהמים (גם אם השתמשתם בתכשיר עמיד).

האם האפקטיביות משתנה אם מדובר בקרם, ספריי רגיל, ספריי שקוף או סטיק?
ממש לא משנה. כל עוד אתם משתמשים בתכשיר ובצורה נכונה, כל התכשירים אפקטיביים.