היעדר שיניים בפינו פוגע ביכולות הלעיסה שלנו, מקדם פגיעה בשיניים סמוכות ומהווה מפגע אסתטי בולט. תחום שיקום הפה ברפואת השיניים נועד לשחזר ככל שניתן את השיניים החסרות או הפגועות ולהחזיר עטרה ליושנה ככל שניתן.

מבין האמצעים הבולטים ביותר בארסנל של רופאי השיניים אשר עוסקים בשיקום הפה קיימים השתלים או הכתרים הדנטאליים וזהו המקום לבחון לעומק את כדאיותו של זה על פני זה.

שיקום הפה חשיבות ואמצעים

בין אם כתוצאה מהזנחה, חבלה או נטייה גנטית, חוסר של שיניים פוגע ביכולות הלעיסה, פוגע בחניכיים כתוצאה מהלחץ המופעל עליהן ועשוי לפגוע גם בשיניים סמוכות. הפגיעה הנוספת הינה אסתטית שכן למרות שברור מאליו כי השיניים שלנו אינן נשארות צעירות לנצח, מראה של שיניים חסרות אינו אסתטי ולכן אינו מקובל בחברה.

ניתן להצביע על שני מקרים נפוצים ביותר בעולם שיקום הפה, המקרה בו שן נפגעת בצורה משמעותית אך עדיין ניתן להצילה והמקרה בו השן נעקרת ממקומה בין אם ע"י חבלה ובין אם בעקבות זיהום ועקירתה ע"י רופא השיניים. הקו המנחה את כל רופאי השיניים הוא לנסות לשמור על השיניים הטבעיות של המטופל ולכן כאשר שן נפגעת אך עדיין ניתן להצילה, יבצע הרופא טיפול שורש, יסתום את התעלות ויחליף את הכותרת הטבעית של השן בכתר דנטאלי מלאכותי.

במקרים בהם השן נעקרת מהחניכיים עומדות בפני הרופא והמטופל שתי אפשרויות והן התקנת "גשר" בין שתי השיניים הסמוכות לשן החסרה ושימוש בכתר מלאכותי בדמות השן שנעקרה, או להשלים את השן החסרה באמצעות שתל דנטאלי.

כתרים וגשרים

כאשר משתמשים בכתר בודד על פני שן קיימת, מרוויח המטופל את השימוש בשן המקורית שלו לעוד שנים רבות קדימה. השן הטבעית אוחזת בצורה הטובה ביותר בעצם הלסת והמיקום שלה מושרש בדרך הטבעית של צמיחת השיניים, בהתאם למבנה הפה והשיניים הסמוכות.

כאשר מדובר בשן עקורה, השימוש בגשר מחייב ביצוע טיפולי שורש בשיניים הסמוכות ושיוף הכותרות שלהן כהכנה להדבקת הכתרים. זהו חיסרון אשר אותו יש לקחת בחשבון כמו גם את העובדה כי הכתר אשר מחליף בפועל את השן החסרה מכסה את החניכיים רק מצדן החיצוני ואינו קשור לעצם הלסת. תופעה זו מאיצה את ספיגת העצם במקום עם השלכות עתידיות בקשיים לבצע השתלה ללא כמות מספקת של עצם.

השתלות שיניים

טכנולוגיית השתלים הדנטאליים גרמה למהפכה של ממש בתחום רפואת השיניים המשקמת. בשיטה זו מוחדר אל עצם הלסת בורג עשוי טיטניום אשר מהווה תחליף מלאכותי לשורש השן אשר היה ממוקם שם באופן טבעי. ההברגה עוברת אינטגרציה מלאה לעצם הלסת ומעליה מולבש כתר בעל מראה שן טבעית. יתרונות השתלים הדנטאליים הינם היעדר הצורך לבצע פגיעה מכוונת בשיניים סמוכות (כמו במקרה של גשרים) וכמו כן, מניעת ספיגת העצם במקום העקירה וע"י כך שמירה על מבנה הלסת, חיוניותה ובריאותה. בנוסף, השתלים הדנטאליים תורמים למראה פנים צעירות עקב האטת קצב ספיגת העצם.

אז מה כדאי? כתרים או שתלים דנטאליים?

גשרים מחייבים ביצוע טיפול שורש בשיניים הסמוכות ושימוש ב- 3 כתרים בו זמנית על מנת להחליף שן חסרה אחת. מחיר הטיפול להתקנת גשר עשוי אף לעלות על מחיר ההשתלה של שתל דנטאלי בודד. אם לוקחים בחשבון גם את שאר היתרונות שהוצגו כאן, אין ספק כי אופציית השתלת השיניים הינה המובילה כיום להחלפת שיניים חסרות. בררו זאת מול מרפאת השיניים שלכם.