מילון השמאים
בזכות המגמה של כלי רכב חסכוניים בדלק והמעבר לשימוש במנועים היברידיים המנצלים גם הנעה חשמלית לצד מנוע הבעירה הפנימית המסורתי, איגוד שמאי הביטוח ערך לשמאי רכב השתלמות בנוגע לרכבים היברידיים וחשמליים על מנת שאלו יוכלו לבצע את תפקידם כהלכה גם בכול הקשור לרכבים אלו שהולכים וצוברים פופולאריות על כבישי ישראל.
מעבר לשמאי הרכב יש שמאים המתמחים במגוון רחב של תחומים, המדריך הבא נועד לעזור לכם להתמצא בעולם השמאות, כך שאם תזדקקו לשמאי תדעו בדיוק למי לפנות.
סוגי שמאים בישראל
הגדרת השמאות: שמאות היא הערכה של נכסים לצורך ביצוע עסקאות קנייה או מכירה, או למטרת תשלום דמי נזיקין בגין נזק לנכסים וכדומה. שמאות יכולה להתייחס לנכסים קבועים ולנכסים ניידים – כלומר גם לדירה וגם לרכב. השמאי לוקח בחשבון את ערכו של הנכס בשוק ומכניס להערכה שלו היבטים נוספים המשפיעים על ערך הנכס, כגון בלאי, היצע, ביקוש וכדומה. למרות שעבודת השמאי נעשית לפי אמות מידה קבועות ומסלולי הכשרה ברורים, שמאי אחד יכול לתת הערכה שונה לחלוטין משמאי אחר – בעיקר בכול הקשור לתחום הנדל"ן המורכב – כך שיש חשיבות לבחירת השמאי ולמי שמזמין את הערכת השמאי.
שמאי ביטוח: אלו שמאים המאוגדים תחת איגוד שמאי הביטוח ועוסקים בעיקר בתביעות פיצויים מול חברות הביטוח. במרבית המקרים השמאים מוזמנים ע"י חברות הביטוח עצמן ולפעמים מומלץ שגם הצד השני יזמין שמאי משלו לביצוע הערכה ומתן חוות דעת נוספת.
שמאי מקרקעין: שמאי הנדל"ן נקרא גם שמאי מקרקעין. שמאים אלו מעריכים את השווי של נכסי נדל"ן בנויים, אך בנוסף הם מעריכים גם את השווי של זכויות בנייה, זכויות על מקרקעין, וכדומה. השמאים יכולים לבצע גם הערכות שווי של מגרשים ושל שטחים חקלאיים המיועדים לבנייה וגם הערכות של עלויות נוספות, כגון: אגרות ומיסים למיניהם. העיסוק בשמאות מקרקעין מחייב הכשרה מקצועית, רישום בפנקס שמאי המקרקעין וחברות בלשכת השמאים.
שמאי נזקים: תפקידו של שמאי הנזקים דומה במהותו לשמאי רכוש ולעיתים שמאי נזקים יעסוק גם בתחום הרכוש. שמאים אלו עוסקים בהערכות של נזקים למגוון רחב מאוד של פריטים – השמאים מאבחנים את סיבת הנזק, אפשרות התיקון, עלויות, כדאיות התיקון, הערכת שווי שרידים ועוד. שמאים אלו עוסקים למשל בנזקים משריפות, נזקים ממים, נזקים שנגרמו בפריצה, נזקים עקב ליקויי בנייה ועוד.
שמאי רכב: שמאי רכב אלו השמאים שעוסקים בהערכות שווי לנזקים הנגרמים לרכבים עקב תאונות דרכים או גורמים אחרים (שריפה למשל). שמאי הרכב בוחן את כלי הרכב, מעריך את השווי שלו לאחר הנזק שנגרם לו וגם קובע האם מדובר על רכב שצריך להוריד מהכביש – טוטאל לוס. שמאי רכב חייב ברישיון ממשרד התחבורה לעיסוק בתחום.
שמאי רכוש: שמאי רכוש מתמחה בהערכות השווי של רכוש, ציוד ומיטלטלין מכל הסוגים. הערכת השווי מתבצעת על פי שווי הפריט החדש בשוק, אך יש מקרים של הערכת שווי הפריט כמשומש או אפילו הערכת המחיר הצפוי להתקבל ממכירת אותו פריט. שמאי רכוש מעריכים את שווים של פריטים רבים, החל מתכולת נכס למגורים ועד ציוד מסחרי של חברות. שמאי רכוש צריך להיות בעל רמת מקצועיות גבוהה מאוד. כמו כן השמאי צריך להצטרף לאיגוד שמאי הביטוח.
שמאים נוספים: בנוסף לשמאים מרכזיים אלו, יש תחומי שמאות נוספים כגון שמאי חקלאי, שמאי ימי, שמאי אווירי, שמאי ציוד ושמאי נזקים המתמחה במיגון.
לסיכום: בפועל, ישנם סוגים רבים של שמאים וכל תחום מחייב הכשרה ספציפית ומקצועיות. חשוב לוודא כי השמאי שלכם מוסמך, רשום באיגוד המתאים ו/או חבר בלשכת השמאים המתאימה. השמאי הוא זה שיקבע את ערך הנכס שלכם או את ערך הנזקים לרכושכם, כך שמדובר על תפקיד חשוב מאוד.