יצרנים בענף הג'קוזי הניידים מגלים לאחרונה את מערכות האולטרא-סגול (UV) כמחטאי עזר, המאפשרים צמצום השימוש בהלוגנים (חומרי החיטוי המסורתיים ברום וכלור) בג'קוזי.

תומכי הטכנולוגיה מציינים כי UV מתאים היטב לעבודה בתנאי סביבת הג'קוזי. גרף המכירות של מערכות UV ליצרני ג'קוזי ניידים נמצא בעלייה תלולה בעשר שנים האחרונות. מערכות UV מוצעות בכ-20 גדלים שונים בצורת OEM שמתאים לשיעורי זרימה שונים במגוון דגמי ג'קוזי.

יתרונות מערכות ה UV

* צמצום השימוש בהלוגן: כמו במקרה של בריכות השחייה, אחד היתרונות העיקריים של השימוש במערכת UV הוא שהיא מסוגלת לצמצם מאוד שימוש בכימיקלים, בפרט כלור וברום.

הציבור מחפש דרך נקייה יותר לטפל במים, תוך שימוש מינימלי בחומרים כימיים. השימוש ב-UV מאפשר לנוע לכיוון הזה והכיוון הזה תואם היטב את צורכיהם של יצרני הג'קוזי שרוצים ללכוד צרכנים המודאגים מהשלכות הטיפול המסורתי באמצעות הלוגן. המטרה בשימוש בטכנולוגיית UV היא להפחית 75 עד 80 אחוז מהמטען הכימי בבריכה, שימוש ב UV משפיע על המים בצורה חיובית מבלי להוסיף דבר ואינו גורע דבר מהמים ולכן מבחינה זו הוא נייטראלי.

* צמצום תוצרי לוואי של חיטוי והפחתת ריחות: למערכות ה UV יכולת להגביל היווצרות כלור\ברום קשור, עובדה זו לצד צמצום תצרוכת הכימיקלים יכולה לצמצם ואפילו לבטל את תוצרי הלוואי המסריחים של ההלוגן. היכולת למנוע היווצרות כלוראמינים וברומאמינים חשובה במיוחד בג'קוזי, המים החמים מגבירים את ההתאיידות, היכולה לגרום לכך שהמתרחצים ישאפו כמות גדולה יותר של תוצרי לוואי של חיטוי. כאשר משתמשים בכמות מופחתת של כלור וברום, נוצרת כמות קטנה יותר של כלוריד וברומיד. בשורה התחתונה, אם משתמשים בפחות הלוגן, מייצרים פחות תוצרי לוואי. זה הגיון פשוט.

הודות לצמצום השימוש בכימיקלים, היצרנים מסוגלים למכור את הרעיון שבג'קוזי עם מערכת UV, הריח הרע הקשור בתוצרי לוואי של הלוגן יצומצם מאוד לצד גירויים בעיניים ובעור. הדאגה מספר אחת של הצרכן היא השימוש בכלור והריח הקשור בו, בדרך כלל, הצרכנים אינם מבינים באמת את ההבדל בין כלור לכלוראמינים. הם מריחים כלור וחושבים שזה עודף חומר חיטוי.

* מחזור מהיר: כיוון שטיפול ב-UV תלוי לחלוטין בחשיפה ישירה של המים לתאורה האולטרא-סגולה שבתא המגע שבמערכת, המחזור המהיר המאפיין את הג'קוזי בהשוואה לבריכה מגביר את יעילות המערכת. כשמדובר בג'קוזי, המצב הוא שהמים ממוחזרים פעמיים, שלוש, ארבע ואפילו עשר פעמים בשעה, ולפיכך המים עשויים לעבור חיטוי עשרות או אפילו מאות פעמים ביום, ככל שהמים עוברים במערכת בצורה תכופה יותר, כך יורד השימוש בכימיקלים.

* עומס מתרחצים גדול יותר: שיעור המחזור המהיר עוזר למערכות UV להתמודד עם אחד העומסים העיקריים בחיטוי ג'קוזי: היחס הגבוה של מתרחצים מול נפח המים, גורם שמחריף עוד יותר עקב הטמפרטורה הגבוהה של המים בג'קוזי. היחס בין מתרחצים לכמות מים גבוה יותר מאשר בבריכות, ובנוסף לכך אנשים מזיעים יותר בג'קוזי ומפרישים מזהמים רבים יותר מגופם, הנפח הקטן יותר והטמפרטורה הגבוהה מגבירים את הצורך בטיפול מתמיד.

* יציבות ואיזון המים: הודות לצמצום השימוש בהלוגן, ל-UV יש השפעה עקיפה של שמירה על איזון המים. כיוון שמדובר בטיפול סביל, המערכות אינן מוסיפות דבר למים ולפיכך אינם משפיעים על החומציות, קושי הסידן או TDS. כל הגורמים הללו יוצרים יחד השפעה סינרגית חיובית: צמצום הדרישות לחומרי חיטוי ולפיכך למוצרי לוואי של הלוגן, גם הריח וגורמי הגירוי האחרים מצטמצמים או מבוטלים לחלוטין. דבר זה, לצד המחזור המהיר בג'קוזי, מגביר את יכולת המערכת להתמודד מול זיהום הבריכה.

מעבר לכך, הוכח כי UV יעיל בקטילת פתוגנים שהוכיחו עמידות בפני כלור, כגון קריפטוספורידיום הידוע לשמצה. יתרון חיוני זה עזר להניע את הפופולאריות הגדלה של UV הן בבריכות שחייה והן בג'קוזי, והוביל לקבלתו ההולכת וגוברת בקרב מחלקות בריאות וסוכנויות בריאות הציבור.

תיאום ציפיות לגבי מערכות UV

בדומה לכל שיטות החיטוי, גם לטיפול באולטרא-סגול יש מגבלות, וחשוב להשתמש בו במידה המתאימה ולבצע פעולות תחזוקה דרושות על מנת ליהנות מהיתרונות. ולא כל מערכות ה-UV נוצרו שוות. ישנן נורות UV שאינן מפיקות את העוצמה הדרושה לחטא את המים בצורה הולמת, ובעצם אינן מועילות במיוחד, ישנו הפרש עצום במחיר בין יחידות שקוטלות חיידקים, וירוסים ומיקרו-אורגניזמים אחרים ביעילות וכאלו שמשמשות לקישוט בלבד.

קצב הזרימה חיוני כאשר מתייחסים לטיוב השפעת הטכנולוגיה, יש לדאוג לנורה שתואמת את קצב הזרימה, על מנת שתבצע עבודה יעילה בטיפול במים, ודבר זה כרוך בגודלו הכולל של הג'קוזי.

בעבר נוצרו יחידות UV שלא תוכננו כהלכה ולא תאמו את גודל הג'קוזי ולא הניבו את הביצועים שפורסמו. אם מעבירים את המים טיפול חסר במערכת קטנה מדי, לא נהנים מהיתרונות של צמצום תצרוכת הכימיקלים, מאידך, אם מגזימים בטיפול במים, הוא מסלק מקצת מההלוגן ועלולים בעצם לגרום להגדלת תצרוכת הכימיקלים.

בנוסף להתאמה לקצב הזרימה, גם התאמת תפוקת נורת ה-UV המותקנת במכשיר חיונית ליעילות חיסול פתוגנים. הקרינה האולטרא-סגולה האופטימלית לחיסול כריפטוספורידיום ופתוגנים מזיקים אחרים, כולל כולרה עומדת על 30mj.

באשר להלוגנים, למרות שהיתרון העיקרי של השימוש בטכנולוגיית UV הוא צמצום השיירים מחומרי החיטוי, אפילו התומכים הנלהבים ביותר של הטכנולוגיה יסבירו שיש להשתמש ב-UV לצד חומר חיטוי כלשהו שמספק את התוצר הכימי, הקרינה האולטרה-סגולה אינה מספקת הגנה ממתרחץ למתרחץ, וכאשר המערכת כבויה היא אינה עושה דבר, ולכן השימוש במחטא כימי, אם כי ברמה נמוכה יותר, עדיין דרוש. התנאים בשטח קובעים כמה ניתן לצמצם בכמות חומרי החיטוי. סביר להניח, שבג'קוזי ביתי נדרשים פחות כימיקלים מאשר באמבט מסחרי שנושא עומס מתרחצים גדול בהרבה. 

טובים השניים

נעשה שימוש נרחב בקרינה אולטרה-סגולה ואוזון ביישומי מים חמים, הן בג'קוזי ניידים והן בג'קוזי שחפור בקרקע, בשימוש מסחרי וביתי. היחסים הסינרגיים בין שתי הטכנולוגיות מהווים תחום מדעי משלהם, הקרוי תהליך חמצון מתקדם, מערכת מורכבת של תגובות כימיות שבאמצעותן נוצרים צורות כימיות קלות לחמצון ובעלי תוחלת חיים קצרה במיוחד, הקרויות רדיקלים הידרוקסיל.