בית אבות הוא כבר לא מה שהיה פעם, אבל עדיין, בחירת בית אבות או דיור מוגן היא עניין אישי מאוד, לא קל ולעיתים גם לא רציונלי. הנה כמה נקודות למחשבה שיעזרו לכם לקבל בכלל החלטה על מעבר לבית אבות.

בעבר, בתי אבות היו בבעלות המדינה או קופת חולים, והיו מתנהלים בצורה די שרירותית ואפילו טוטליטרית: מספר המוסדות והמקומות היה מצומצם והיה צריך מישהו ש'יסדר מקום' למישהו. התיחסות ההנהלה והצוות היתה לא תמיד מקצועית, והמודעות לשרות בבתי אבות  ותפיסת הקשיש כמישהו שיש לו זכויות, שלא לדבר על צרכים של מעבר לארוחה חמה ומיטה, היו נמוכות למדי.

כיום, עם התבגרות האוכלוסיה והעליה למודעות בצורך, התרבו מאוד בתי האבות וגופי הדיור המוגן השונים, והם מתחרים על ליבם וכיסם של הקשישים ובני משפחותיהם כעסקים כלכליים לכל דבר. עלויות המגורים בבתי אבות ודיור מוגן הן עדיין אסטרונומיות, אבל לפחות טיב השרות שניתן בהם הוא כבר הרבה מעבר ל'ארוחה חמה ומיטה נקיה'.

כבר נאמר לא מעט ש"זמן הוא הכל", ועיתוי קבלת ההחלטה על מעבר לדיור מוגן – ולא חייבים לקרוא לזה "בית אבות" – הוא מהותי בראש ובראשונה מבחינת ההתאמה לסוג הדיור המוגן.
יכול להיות שקשיש או גימלאי 'ותיק' שרואה דברים בצורה ישירה ורוצה לדאוג לעתידו, יחליט בגיל יחסית צעיר שהוא רוצה לבחון את האופציה למעבר לדיור מוגן שמציע פעילויות רבות, הוא פתוח וכמעט מלונאי באופיו, וכמובן מציע גם בעת הצורך שרותי סיעוד. אם זהו המצב, רצוי מאוד להתיעץ עם גורם אחד או שניים - בעלי מקצוע או חברים ובני משפחה שכבר נמצאים במצב של בחירה או מגורים בבית אבות - ולצאת לדרך.

הדברים נכונים עוד יותר אם הקשיש כבר עבר אירוע מהותי כמו התקף לב חמור או נפילה ושבר מסובך:
תהליכי התדרדרות בריאותית מקבלים לצערנו תנופה רצינית בגיל השלישי והמאוחר; קשישים רבים, שיכולים היו ליהנות שנים ארוכות וטובות בדיור מוגן או בית אבות שאינו סיעודי, מוצאים את עצמם מועברים מחוסר ברירה לבית אבות סיעודי, ישירות מביתם.
המעבר מהסביבה המשפחתית, הביתית, החמה והעצמאית, לבית אבות סיעודי הוא קשה ביותר. לעיתים קרובות, הלחץ הנפשי הוא זה שגורם להתדרדרות מהירה עוד יותר במצבו הגופני של הקשיש ולקיצור תוחלת חייו. נסיונם של בני משפחה של קשישים רבים מצביע לכן על כך שכדאי לקבל את ההחלטה על מעבר לדיור מוגן או לבית אבות כאשר שמחת החיים והבריאות במיטבם.

איך אפשר אם כך לקצר את תהליך קבלת ההחלטה לעבור לדיור מוגן?

  • להשתמש בסמנטיקה נכונה: "דיור מוגן" או "כפר גימלאים" עדיף על "בית זקנים"  או שימוש במילה "מוסד"
  • להציג שיקולים ענייניים, אובייקטיבים ורציונליים בהתאם לאופיו של הקשיש (ובני המשפחה)
  • לקבוע תקופת נסיון, שבה הבית או הדירה נשארים כשהיו ומחכים להחלטה הסופית
  • להבין שלעולם לא יהיה פתרון יחיד ואידיאלי ולנסות למצוא את הטוב ביותר האפשרי
  • היכרות עם הדיור המוגן, עם המושגים והתנאים שבו, ביקור במקומות השונים ובמיוחד מפגשים עם הדיירים במקום יכולים להקל מאוד על קבלת ההחלטה

לסיכום, כדי ליהנות ממיטב השרותים שבתי אבות מודרניים ודיור מוגן מציעים, חשוב מאוד לתזמן נכון את קבלת ההחלטה על מעבר לדיור מוגן או בית אבות ולשם כך יש להציג בפני המשפחה והקשיש את מירב המידע בצורה איכותית ושלמה.