על פי הרפואה המשלימה ובכלל - התזונה ואורח החיים שלנו משפיעים באופן ישיר על בריאותינו. והיכן התזונה מתחילה? במטבח! על כן בעיני רבים המטבח הינו לב הבית, אך הבריאות שלנו אינה מושפעת רק מאיכות והרכב המזון אשר נכנס למטבח אלא גם ממצב הניקיון והתחזוקה שלו.

באופן אבסורד, דווקא המטבח בו אנו משקיעים מאמצים רבים על מנת לשמור על ניקיונו, טומן בחובו סכנות לא צפויות. אנחנו לא תמיד מודעים ללכלוך שאורב בין הסירים או המגבות ועל גבי מדפי הארונות. מה חשוב לדעת לפני שמחדשים ומנקים את המטבח?

ארונות המטבח

במקרה של ארונות המטבח יש לשים לב לחומר ממנו הם עשויים. בשוק הישראלי ניתן למצוא חומרים כמו עץ מלא, סיבית, עץ לבוד או פורמייקה. כמובן שהעץ הטבעי הוא העדיף מכולם, אך החיסרון הבולט שלו הוא העמידות הנמוכה שלו לאורך זמן. על כן, רוב יצרני המטבחים משתמשים בעץ מעובד. אליה וקוץ בה - עץ מעובד מכיל כימיקלים ודבקים אשר עלולים להוות סכנה כאשר נחשפים לריכוז גבוה שלהם. איך נשמרים? ובכן, דורשים מיצרן המטבח או מהמשווק להציג בפניכם תעודה המעידה כי הארונות עומדים בתקן הישראלי. תקן זה מבטיח כי כמויות הכימיקלים או הדבקים הן קטנות ולא מסכנות.

מדפים מצופים פורמייקה מומלצים מבחינת נוחות הניקיון. בנוסף, כאשר מאחסנים מזון בארונות מומלץ להשתמש בכלי זכוכית סגורים. יש להקפיד לנגב את המדפים באופן קבוע עם מטלית לחה ולייבש עם נייר מגבת.

טיפ: לפזר בסוף הניקיון מסמרי ציפורן - מסייע להרחקת נמלים ושאר חרקים.

משטחי עבודה

משטחי העבודה עשויים לרוב מגרניט, שיש, אבן קיסר, נירוסטה, עץ או פורמייקה. לרוב הצרכן מקבל החלטה על פי שיקולים של מחיר או עיצוב, ללא התייחסות מיוחדת להיבט הבריאותי. משטח עץ טבעי אינו מומלץ שכן במהרה הוא מתמלא חריצים שמהווים בית בטוח לחיידקים. משטחי עץ מעובדים מומלצים יותר, אך יש לבדוק היטב כאמור לא נעשה שימוש יתר בכימיקלים ודבקים בעת הייצור. אם כן, משטחי השיש, הגרניט, אבן הקיסר והנירוסטה הם המומלצים ביותר מפאת חוזקם, קלות הניקוי והעובדה כי הם לא נשרטים או סופגים כתמים.

קרשי חיתוך

 ניתן למצוא קרשי חיתוך לירקות, בשר או לחם בשלושה חומרים עיקריים: עד לאחרונה, השכיחים ביותר היו הפלסטיק והעץ. קרשי חיתוך מפלסטיק נחשבים עמידים יותר כי קל יותר לנקות ולשטוף אותם והם אינם סופגים ריחות או נוזלים. עם זאת, כאשר הם נשרטים מדי, יש להחליף אותם. אם ברשותכם קרש חיתוך מעץ, מומלץ לנקותו עם מים וסבון ולייבשו באוויר. מדי פעם תרחצו אותו בחומץ כדי למנוע התפתחות של חיידקים. החומר השלישי שצובר פופולריות לאחרונה הינו הזכוכית, והוא אידיאלי מבחינה היגיינית. הוא קל לניקוי, אינו סופג נוזלים ועמיד בחום.  

ספוגים ומטליות

שטיפת של האביזרים המשמשים לניקיון אומנם מסירה שאריות מזון וכתמים מעליהם, אך לא מעלימה חיידקים. השילוב של לחות, חום וחשיפה לחיידקים הופך את אביזרי הניקוי לחממה לחיידקים. איך מתגברים? שוטפים היטב במים וסבון. המחמירים אף מחטאים אותם במיקרוגל (כמובן את אלו שאינם שזורים בחוטי מתכת): 30 שניות לספוג או מטלית יבשים, 60 שניות לספוג רטוב ושלוש דקות למטלית רטובה.

המידע באדיבות מגזין "חיים אחרים", מקבוצת המגזינים all mag.