מדובר באחת המחלות הפחות מאובחנות שנשים סובלות מהן; מחלה טורדנית, פרוגרסיבית, במידת מה אולי מושתקת, שתסמיניה מיוחסים בטעות למצבים אחרים נפוצים יותר. לעיתים יזכו המתלוננות לכותרת של "פינוק" או "סף כאב נמוך". אך במידה והאבחון הנכון מגיע סוף-סוף, המטופלת זוכה להסבר וטיפול תומך וניתן להשיג הקלה של התופעות הבלתי נסבלות.

טיפול תרופתי או כירורגי יכול להשיג שיפור ניכר באיכות החיים למרות שקשה להשיג ריפוי מלא למצב, כל עוד את בגיל הפוריות. (לא) נעים להכיר: אנדומטריוזיס.

ד"ר טל לצר הינו רופא נשים ביחידת הפוריות וההפריה החוץ גופית בבית החולים ברזילי באשקלון. בנוסף עובד כרופא מומחה ויועץ פיריון במרכז בריאות האישה בבאר שבע ומנהל מרפאה יועצת בקופת חולים כללית בעיר אופקים.

ד"ר לצר, יסביר הכל על מה זה אנדומטריוזיס, מהתסמינים ועד דרכי הטיפול. 

טיפול באנדומטריוזיס

(צילום: ShutterStock)

 

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס הינה מחלה כרונית תלוית אסטרוגן עם מאפיין דלקתי, המתרחשת כאשר רירית פנים הרחם נעה אל מחוץ לגבולות הרחם ומשתרשת ומתיישבת על אברי האגן (כגון השחלות, שלפוחית השתן או קירות האגן). בחודשים הבאים, תאים אלו, המגיבים להורמונים המופרשים ושולטים על תהליך המחזור החודשי של האישה, ידממו אל תוך חלל האגן בשונה מרירית הרחם שתנשור ותדמם דרך הנרתיק אל מחוץ לרחם. 

דימום זה יגרום לכאב בלתי מוסבר בעוצמות שונות, למשך ימים. כתגובה לדימום הפנימי, באגן הגוף יחל בהפרשת חומרים הנקראים ציטוקינים, הגורמים לתהליך דלקתי עם אפשרות לעליה בסיכון להידבקיות בין הרקמות באגן. ניתן למצוא את תאי פנים רירית הרחם גם בבטן העליונה או במרכז שריר הרחם - מצב הנקרא אדנומיוזיס. 

 

 

מהם הגורמים לאנדומטריוזיס?

ישנם מס' תאוריות לגבי הגורמים למחלת האנדומטריוזיס, וכנראה מדובר בשילוב של מספר מנגנונים. ההנחה המקובלת ביותר הינה שחלק מקילוף רירית הרחם במקביל ליציאה דרך הנרתיק אל מחוץ לגוף, מדמם דרך החצוצרות אל חלל האגן ומתיישב על אברי האגן ליצירת מושבות של אנדומטריוזיס. במקביל מערכת החיסון אינה מצליחה לזהות את תאי רירית הרחם וכך מצליחים התאים להשתרש אל תוך הרקמות השונות. 

 

 

מהם התסמינים של מחלת האנדומטריוזיס?  

מחלת האנדומטריוזיס מאופיינת על ידי 3 סימפטומים עיקריים:

  1. כאבי בטן תחתונה כרוניים
  2. כאבים עזים בווסת
  3. כאבים בקיום יחסי מין

תסמינים נוספים יכולים להופיע ככאב במתן שתן, שתן דמי ושינוי בתדירות ומרקם היציאות.
בבדיקת אולטרסאונד של האגן ניתן לגלות ממצאים ציסטיים בשחלה בשם אינדומטריומה - ציסטה מלאה בדימום ישן בצבע שוקולד.

אבחון של אנדומטריוזיס

(צילום: ShutterStock)

 

 

איך מאבחנים אנדומטריוזיס?

לרוב, נשים המגיעות לבירור אצל רופא משפחה עקב כאבי בטן כרוניים יופנו כחלק מהבירור גם ליעוץ רופא נשים.

איבחון מחלת האנדומטריוזיס דורש מקצועיות, ניסיון ומודעות למחלה ולכן ישנם לא מעט מקרים שיעבור זמן רב ויקר עד הגעה לאיבחון סופי של המחלה. 

  • את המחלה מזהים על ידי שאלות מכוונת למצב ולתלונות הספציפיות. במידה והמטופלת מתלוננת על כאבים כרוניים באגן, בעת קיום יחסי מין ובווסת - הרופא יחשוד שאכן מדובר באנדומטריוזיס.
  • לאחר מכן, יבצע הרופא בדיקה גופנית מקיפה מכוונת לתלונות המטופלת.
  • בדיקות הדמיה - הכוללת אולטרסאונד גניקולוגי בדגש על ממצאים ציסטיים בשחלות - אנדומטריומה.
  • במידת הצורך ניתן לבצע בדיקת MR או CT. מומלץ להשלים בדיקת דם היכולות לעזור באבחון כגון מרקר CA125. 
  • בשלב הסופי ובמידה ועדיין נדרש, מומלץ לבצע לפרוסקופיה חוקרת לגילוי נגעים של אנדומטריוסיס באגן וקבלת תשובת פתולוגיה מנגעים אלו.
     

האם אנדוטממריוזיס היא מחלה תורשתית?

עדיין לא זוהה גן ממוקד, אך קיימת שכיחות גבוה עד פי 7 במשפחה בה מאובחנת המחלה.

 

 

איך מטפלים באנדומטריוזיס?

  • הקו הראשון לטיפול באנדומטריוזיס הינו נוגדי כאבים מקבוצת התרופות נוגדי הדלקת שאינם מכילים סטרואידים. 
  • במידה ונוגדי הדלקת אינם עוזרים, השלב הבא הוא טיפול באמצעות גלולות. הן בדרך כלל מפחיתות את הדימום הווסתי ואת הכאבים. 
  • כאשר לקיחת גלולות באופן סדיר אינה מועילה, מעניקים טיפול רצוף בגלולות - כלומר ללא הופעת וסת כלל וכך מונעים דימום ומאפשרים חופש מכאבים.
  • גלולות על בסיס פרוגסטרון או התקן תוך רחמי מסוג מירנה, הינם אופציה טיפול טובה במצבים אלו. ניתן גן לשקול טיפול עם ויזבל.
  • אפשרות טיפול נוספת הינה תרופות לדיכוי הציר ההורמונאלי כגון  GNRH AGONIST או  GNRH ANTAGONIST. טיפול זה גורם להפסקת פעולת הפרשת ההורמונים מהמוח והשחלות ומבטלות את אפשרות קבלה הווסת החודשית. אין דימום אין כאבים.  
  • השלב האחרון בטיפול המקובל הינו ניתוח להסרת הנגעים של אנדומטריוזיס באגן להקלה בכאבים. יש לציין שהנגעים והכאבים יכולים לחזור תוך מס' שנים. 
  • מומלץ לבנות תפריט תזונה, על ידי תזונאי המומחה לאנדומטריוזיס.
  • פיזיותרפיה רצפת אגן שיכולה להקל על הכאבים היום יומיים ובעת קיום יחסי מין.
  • טיפול ברפואה משלימה, לדוגמה, דיקור סיני, רפלקסולוגיה ועוד. 

 

אבחון של אנדומטריוזיס

(צילום: ShutterStock)

 

אנדומטריוזיס ואי פיריון

שכיחות המחלה בקרב נשים בגיל הפוריות, נע בין 6-10% מהאוכלוסייה. בנוסף, חשוב לציין שכ- 25-30% מנשים עם אי פיריון, מדגימות סימנים של אנדומטריוזיס. יתכן שאנדומטריוזיס כמחלה דלקתית, פוגעת באיכות הביציות ובמבנה התקין של האגן עם פגיעה באנטומיה והמרקם התקין בין השחלה לחצוצרה האמורה לקלוט את הביצית לקראת מפגש עם הזרע. 

 

 

 

כמה עולה טיפול באנדומטריוזיס?

  • עלות הטיפול במחלה הינו על בסיס הפגיעה באיכות החיים היום יומית של המטופלת. התרופות, רובן בסל התרופות והניתוח הינו כחלק מהטיפול הסטנדרטי הניתן בבית החולים. 
  • עלויות של טיפולי פיזיותרפיה משתנים בהתאם לכמות הטיפולים, אך גם הן בסל הבריאות. 

לסיכום, המטופלות עלולות להיפגע כלכלית, בעיקר עקב פגיעה באיכות חייהן, דבר היכול להשפיע על מקום עבודתן, מאחר והן עלולות להפסיד ימי עבודה או לפגוע בתפוקת העבודה. 


ד"ר טל לצר הוא מומחה ברפואת נשים בבית החולים "ברזילי" ומנהל מרפאה יועצת בכללית. כל המידע במאמר מטעמו בלבד.

לכרטיס העסק של דר' טל לחצו כאן.