אם אתם סובלים מבעיות באוזניים, וחוסר יכולת לשחרר לחצים באוזן במקרים כמו: עליות בגובה, טיסות, צלילות, או באופן כללי ביום יום - יכול להיות שיש לכם הפרעה בתפקוד חצוצרת השמע של האוזן. ניתוח בלון במקרים חריגים יכול לפתור את הבעיה ולהקל על חייכם.

פרופסור יצחק ברוורמן, מנהל יחידת אף אוזן גרון וכירורגיה של ראש וצוואר, במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה, עונה לנו על מספר שאלות שיכולות להעניק לכם מידע חשוב על ניתוח בלון באוזן.
 

מתי והיכן למדת אף אוזן גרון?

אני בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון, בשנת 1987 סיימתי את לימודי בפקולטה לרפואה בהתמחות אף אוזן גרון. עברתי התמחות באף אוזן גרון וכירורגיה של ראש וצוואר, בבית חולים הדסה ירושלים, עד שנת 1995, והמשכתי לתת התמחות בקנדה בין השנים 1996-1997.
 

מהו ניתוח בלון באוזן ואיך מתבצע התהליך?

ישנם חולים הסובלים מבעיה של חוסר יכולת לשחרר לחצים באוזן התיכונה, דבר שמשפיע למשל, בעליות לגובה, שינוי לחץ ברומטרי, טיסות, צלילות ועוד. בנוסף, ישנם אנשים שזה מפריע להם בלי לעלות לגבהים מיוחדים. הבעיה מתבטאת בהפרעה בתפקוד חצוצרת השמע של האוזן, שהיא חצוצרת אאוסטאכיוס. החצוצרה הזאת מחברת בין האוזן התיכונה לבין הלוע האפי מאחורי האף, ולפעמים החצוצרה לא מתפקדת בצורה טובה. קיימים כל מיני פטנטים כדי לנסות להפעיל את השרירים או לפתוח אותם, ויש מקרים שצריך לבצע ניתוחים בעור התוף.

בתהליך ניתוח בלון באוזן מבצעים ניפוח והרחבת תעלת השמע ע"י בלון. עושים הכנסה אנדוסקופית של בלון דרך האף, לתוך הפתח של חצוצרת השמע לאזור הסחוסי שנמצא שם. על ידי הפעולה הזו, אנחנו מצליחים לעזור לסימפטומים השונים ולבעיות בחצוצרה.

ניתוח הרחבת תעלת השמע

(צילום: ShutterStock)

 

באיזה מצבים מבצעים ניתוח בלון באוזן?

מבצעים את הניתוח במקרים בהם טיפול שמרני בחוסר תפקוד של החצוצרה לא עוזר, כמו: תרסיסי אף, תרגילים ודברים נוספים שיכולים להקל על הבעיה. אם כל הטיפולים האלה לא עוזרים למטופלים שסובלים מהבעיה, אז הרופאים ממליצים לעבור את הניתוח. כמובן במידה והם עומדים בקריטריונים של תלונות משמעותיות. בנוסף לבדיקות שאנחנו עושים, קיים שאלון בנושא שהמטופלים ממלאים, ואם התלונות שלהם מספיק גבוהות אז אנחנו מבצעים את הניתוח.
 

מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח בלון באוזן?

קיימים מספר סיכונים עיקריים הכרוכים בניתוח. ראשית, יכול להתרחש מצב שהרופאים לא מצליחים למצוא את הפתח של החצוצרה, ויכולים לעשות איזשהו נזק אם לא יודעים בדיוק מהי האנטומיה שם. לכן צריך לדעת לכוון בצורה מדויקת. שנית, סמוך לחצוצרה יש כלי דם גדולים ולכן קיים סיכון לפגוע בכלי הדם, למרות שזה די נדיר. וכמובן ישנו סיכון שהניתוח לא יצליח. לעומת זאת, אחוזי ההצלחה של הניתוח הם די גבוהים, בין 80%-90%. כמו כן, חשוב לשים לב ולאבחן נכון את החולים שסובלים באמת מהבעיה הספציפית הזו, כדי לדעת אם הם מתאימים לניתוח.

 

למעבר לכרטיס העסק של פרופסור יצחק ברוורמן לחצו כאן >>


 

האם יש תופעות לוואי ומגבלות נוספות אחרי הניתוח?

ניתוח בלון באוזן מתבצע בהרדמה כללית, לכן יש תופעות לוואי שיש בדרך כלל אחרי הרדמה כללית. בנוסף, יכולה להיות אי נוחות באף או באוזן, אבל אלו תופעות שאמורות לחלוף תוך מספר ימים.
 

באיזה בתי חולים כיום ניתן לבצע את הניתוח?

ניתן לבצע ניתוח בלון בכל בתי החולים שיש בהם חדר ניתוח ורופא מרדים, כמו בתי החולים הפרטיים ובתי החולים הציבוריים. כמובן שצריך להיות צוות מנוסה בניתוח הזה. לנו במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה, יש המון ניסיון בניתוח בלון, פרסמנו גם מאמר בנושא. בנוסף, בבית חולים אלישע ובבתי חולים במרכז הארץ ניתן לבצע את הניתוח.
 

חשוב לצין שבדרך כלל מבצעים את הניתוח הזה מגיל 18 ומעלה, אבל היום מתחילים לבצע את הניתוח גם לילדים, מגיל 12.

 

פרופסור ברוורמן

(צילום באדיבות פרופסור יצחק ברוורמן)

 

פרופסור יצחק ברוורמן, הוא מנהל יחידת אף אוזן גרון וכירורגיה של ראש וצוואר, במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה. כל המידע במאמר מטעמו בלבד.
 

למעבר לכרטיס העסק של פרופסור יצחק ברוורמן לחצו כאן >>