ניתן להבחין שבשנים האחרונות, משטרת התנועה מחמירה יותר ויותר בנוגע לאכיפה בזמן נהיגה בשכרות. ניידות משטרה מנסות לתפוס נהגים אשר עוברים על החוק ונוהגים תחת השפעת אלכוהול. הזמן העיקרי שהן עושות זאת הוא בסופי שבוע, במיוחד באזורים בהם הסיכויים גבוהים יותר לשתיית אלכוהול, כמו מקומות בילוי.

כמו כן, מידי שנה מבצעים עשרות אלפי בדיקות שכרות. על פי החוק, שוטר רשאי לבקש מנהג לבצע את הבדיקה, גם אם הוא לא בטוח שהנהג אכן נוסע תחת השפעת אלכוהול. ישנם הרבה נהגים שלא מוכנים לבצע את הבדיקה או מנסים להכשיל אותה.

רכזנו עבורכם את כל המידע על בדיקת ינשוף במאמר שלפניכם.

 

 

בדיקת ינשוף
 

זוהי שיטה שכיחה ומאוד מקובלת, אשר באמצעותה משטרת ישראל בוחנת נהיגה בשכרות. הבדיקה מתבצעת על ידי נשיפה שהנהג מבצע אל תוך מכשיר אלקטרוני, שמודד את כמות האלכוהול המצוי בגופו. מכשיר הינשוף בוחן את הדגימות שהנבדק נשף ומציג אותן באופן ויזואלי. כמו כן, תוצאות הבדיקה משמשות כראייה להרשעה במידה והנהג עבר עבירה ונהג תחת השפעת אלכוהול.

 

מכשיר ינשוף

(צילום: ShutterStock)


 

 

בדיקת מאפיינים
 

חוץ מבדיקת הינשוף, קיימת בדיקת מאפיינים המתבצעת על ידי המשטרה. במהלך הבדיקה, על הנהג לעקוב אחר הוראות השוטר ולבצע מספר פעולות, אשר יוכיחו שיכולות להוכיח אם הוא נוהג בשכרות:

  • על הנהג ללכת 9 צעדים בקו ישר, הלוך וחזור. זאת כאשר הזרועות צריכות להיות בצדי הגוף. בנוסף, צריך הנהג לספור בקול רם את הצעדים.
     
  • לעמוד כאשר הידיים צמודות לגוף וכפות הרגליים צמודות אחת לשנייה, לעצום עיניים ולהטות את הראש לאחור לאורך 30 שניות.
     
  • על הנהג להצמיד את הרגליים ולהושיט את הידיים קדימה, לאחר מכן לכוון את כפות הידיים למעלה, להזיז את הראש הצידה עם עיניים עצומות ולגעת באף.
     
  • דרך נוספת לבדוק היא על ידי שיחה שיבצע השוטר עם הנהג, שתעזור לו להבין אם הוא נמצא תחת שליטה. בנוסף, מבחין השוטר אם הנהג נודף ריח של אלכוהול. חשוב לציין, בדיקות אלו לא בהכרח מספקות תשובה משפטית של רמת האלכוהול בגוף הנהג. 

 

בדיקת מאפיינים

(צילום: ShutterStock)

 

 

בדיקת ינשוף - מהי כמות האלכוהול המותרת בדם עפ"י חוק?
 

ראשית, חשוב להבדיל בין בדיקת ינשוף לבדיקת דם, שכן אלו בדיקות שונות לגמרי. כמו כן, על פי החוק, בבדיקת נשיפה מתבצעת האכיפה החל מ- 290 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף. בנוגע לבדיקות דם, מותר להגיע עד 50 מיליגרם למאה מיליליטר. במידה ומדובר בנהגים צעירים (עד גיל 24 כולל), נהגים חדשים (עד וותק נהיגה של שנתיים) או נהגים מקצועיים כמו נהגי אוטובוס, החוק יותר חמור - מותר להם להגיע עד 10 מיליגרם, או עד 50 מק"ג ברמת האלכוהול.

 

בדיקת מכשיר ינשוף

(צילום: ShutterStock)

 

 

האם מותר לנהג לסרב להיבדק לבדיקת שכרות לפי דרישת שוטר?
 

לא מומלץ כלל לסרב להיבדק בבדיקת שכרות כאשר השוטר דורש לכך. במידה ואותו נהג יעשה זאת, הוא יחשב כנהג שנסע תחת השפעת אלכוהול. על פי סעיף 169 ג', במידה ולשוטר יש חשד סביר שהנהג הברכב, או מי שנוסע לצד הנהג והוא הממונה, נמצאים תחת השפעת אלכוהול, הוא יכול לדרוש ממנו לבצע בדיקת ינשוף, או בדיקת דם/שתן במעבדה כדי לבדוק האם נסע בשכרות.

 

 

זימון לבית משפט לתעבורה
 

בבית המשפט לתעבורה, מתבצעים הליכים משפטיים הקשורים לעבירות תנועה ורכב. הזימון משתנה לפי סוג העבירה וצריך להיערך אליו בהתאם.

קיימים שני מקרים עיקריים שנהג יזומן לבית המשפט לתעבורה:

  • כאשר אדם מעוניין לערער על דו"ח שקיבל מכל סוג שהוא והוא ביקש להישפט בבית המשפט.
  • במידה והאדם מואשם בעבירת תעבורה שביצע, עליו להגיע לבית המשפט.

 

בית משפט לתעבורה

(צילום: ShutterStock)

 

 

כיצד ניתן להתגונן מפני מכשיר הינשוף?
 

מכשיר הינשוף צריך לעמוד בפני מגוון דרישות שבית המשפט קבע, על מנת שישקף בצורה אמינה את תוצאות הבדיקה, כדי שיהיה ניתן להסתמך עליהן בבית המשפט עבור הרשעות הנהגים על מכשיר הינשוף לעמוד במספר תנאים, לדוגמא:


•    בדיקת תקינות לפני המשמרת.
•    הפעלתו כנדרש.
•    ביצוע כיול.


אלו רק חלק מהפעולות שנדרש לבצע כדי להבטיח את אמינות הבדיקה. כמו כן, עורך דין תעבורה יכול לבדוק האם אכן בוצעו כל הבדיקות ההכרחיות, על סמך בדיקת ראיות. כדי להיערך למשפט באופן הראוי ביותר, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי המבין בתחום. 

 

מצאו עורך דין לדיני תעבורה באזורכם:

 

עורך דין דיני תעבורה בתל אביב

עורך דין דיני תעבורה בחיפה

עורך דין דיני תעבורה בירושלים