דג מרוקאי הוא מנה מקובלת בהרבה משפחות מיוצאי צפון אפריקה, בעיקר בימי שישי בערב. המנה קלה יחסית להכנה ומוסיפה הרבה צבע לשולחן ערב שבת. בנוסף, יש בה משוה מאוד משפחתי: היא מוגשת למרכז השולחן, וכל אחד לוקח לעצמו מנה, ומניח את הדג על תלולית יפה של אורז או קוסקוס. לסיום, את הרוטב שנשאר (אם זה קורה) מנגבים וסופגים ישר מהסיר, בעזרת קרע יפה של חלה טרייה. 
למתכון הזה יתאים כמעט כל סוג של דג לבן: דג שהבשר שלו לבן: בורי, הליבוט, סי באס וכו'. דגי ים עושים את העבודה הטובה ביותר. 

 

פילטים או פרוסות? 

אם מדובר בדג יחסית שטוח, קנו והשתמשו בפילטים. בורי, הליבוט – הדגים האלה עדיפים בפרוסות. במצב כזה יש כמובן עצמות בדג, אז רצוי מאוד להיזהר.

 

תוספות אפשריות למתכון

ניתן לגוון את המתכון על פי מידת החריפות שלו. כאן הוא בינוני בחריפותו. אפשר להוסיף יותר פפריקה – אבל להיזהר לא לקבל מרירות. יש מי שמוסיפים פרוסות או קוביות של נקניק חריף למנה, אבל אז היא הופכת כבדה יחסית, ומחמיצה מעט את הרעיון שבה: מנה קלה לעיכול, נעימה ויחסית לא יקרה.
הקפידו על בישול לא ארוך מדי של הדג. הוא מוכן, כאשר ניתן לפורר אותו בתנועות מזלג קלות. 

 

דג מרוקאי עם תפוחי אדמה

פנקו את עצמכם במנת דגים טעימה באחת ממסעדות הדגים המומלצות שבאתר B144

 

מרכיבים

  • 750 גרם – 1 ק"ג פרוסות דג לבן או בורי
  •  שמן זית כתית או כתית מעולה
  • 10 שיני שום יפות, קלופות ופרוסות, מחולקות לשתי "מנות"
  • 2 כפות יפות של רסק עגבניות
  • 3 עגבניות טריות קלופות וחתוכות לקוביות
  • פלפל אדום יפה, חתוך לקוביות
  • פלפל צ'ילי קטן, חתוך לפרוסות דקות (אם רוצים דג חריף)
  • פחית גרגרי חומוס ללא הנוזל
  • כוס וחצי מים חמים
  • חצי צרור כוסברה, עלים קצוצים

תבלינים:

  • מלח 
  • פלפל שחור
  • כפית פפריקה מתוקה + ½ כפית פפריקה חריפה לגרסא חריפה
  • ½ כפית כמון 
  • מיץ מלימון אחד

הכנה

  1. במחבת גדול עם מכסה מתאים, חממו שלוש כפות שמן זית טוב. 
  2. הוסיפו את פרוסות השום וטגנו תוך הקפצה קלה עד שהוא מתחיל להעלות ריח. ברגע שזה קורה, הוסיפו את רסק העגבניות ואת העגבניות החתוכות ואת הפלפל האדום. אם אתם מכינים את הגרסה החריפה, הוסיפו כאן כמה פרוסות פלפל חריף. 
  3. בשלו את החלק הזה של הרוטב במשך שלוש עד חמש דקות, עד שהוא ריחני ומקבל מרקם אחיד, תוך ערבוב בכף עץ. 
  4. הוסיפו את המים, את גרגרי החומוס ואת הכוסברה. הוסיפו גם מעט פרוסות שום נוספות, לחיזוק הטעם המתקתק של השום.
  5. ערבבו פנימה כחצי כפית של תבלין ראס אל חנות. הגבירו את החום, והביאו לרתיחה עדינה. אחרי שהרוטב רתח פעם אחת, הנמיכו את האש ותנו לו לבעבע ולהסמיך על אש קטנה, עם מכסה מוסט (פתוח במקצת, כך שיצאו אדים).
  6. בינתיים, תבלו את הדגים: קחו את פרוסות הדג וגלגלו אותן בתערובת של פלפל שחור גרוס טרי, פפריקה וכמון. תבלו במעט מלח גס ועסו את הכול לתוך הדג – בעדינות, בלי לפרק אותו – עם מעט שמן זית. 
  7. הוסיפו את פרוסות הדג למחבת והקפידו שכל פרוסה תהיה מכוסה ברוטב. בשלו על חום בינוני-נמוך במשך 15-10 דקות עד שהדג מוכן. הזליפו מיץ לימון מעל, תקנו תיבול, קשטו בעלי כוסברה והגישו על אורז לבן חם או עם קוסקוס.