ישנן מספר גורמים בתחום הפיזיולוגיה של העיניים אשר גורמות לתופעות ומצב של פגיעה בראיה. אחד מגורמים אלו קשור לרשתית העין ודורש ניתוח רשתית אצל החולה המטופל.

ישנו מצב נוסף של פגיעה בראיה אשר קשור לעדשת העין, מה שקרוי קטרקט וניתוח רשתית אינו קשור למקרה זה כי אם ניתוח קטרקט.

בשני המקרים לעיל ישנה פגיעה ביכולות הראיה, אך מקור הבעיה שונה. במקרה הראשון נדרש ניתוח רשתית כיון שהפגיעה היא ברשתית של העין ובמקרה השני נדרש ניתוח קטרקט כיון שהפגיעה היא בעדשה של העין.

להבדיל מניתוח רשתית המטפל ברשתית העין בניתוח קטרקט מחליפים את עדשת העין בעדשה מלאכותית. העדשה המקורית הפכה להיות עכורה מסיבות שונות והפתרון להשבת הראיה הוא ניתוח הקטרקט. בניתוח רשתית אין מחליפים את הרשתית. להבדיל מניתוח הקטרקט בו מקור הבעיה היא העדשה והיא מוחלפת, בניתוח רשתית מנסים להחזיר את הרשתית למקומה ולא להחליפה ברשתית מלאכותית אחרת, כפי שעושים עם העדשה בניתוח קטרקט.

מתי צריך ניתוח רשתית

הרשתית אשר בעין נמצאת בדופן האחורית של העין. בעיקרון הרשתית היא איבר אופטי בעין הממיר אור לאותות חשמליים על מנת לעבד את המידע החזותי במוח. ניתוח רשתית מטפל במקרה של היפרדות הרשתית ממקומה בדופן העין ומהרקמות שלמעשה מזינות אותה. היפרדות הרשתית, בה מטפל ניתוח רשתית, כמו גם ממחלות רשתית, גורמים לפגיעה בכושר הראיה. באם הבעיה לא מאובחנת בזמן, ולא מטופלת כראוי על ידי ניתוח רשתית או סדרה של ניתוחי רשתית, הדבר עלול להוביל עד למצב של איבוד ראיה כללי דהיינו, עיוורון.

הסטטיסטיקה אומרת שאחד לכל עשרת אלפים איש ילקה מידי שנה מהיפרדות רשתית ויאלץ לעבור ניתוח רשתית.

כיצד מזהים הפרדות רשתית

הסימפטום הראשון להפרדות רשתית, או התופעה השכיחה ביותר הקשורה להפרדות רשתית אצל חולה מטופל הדורשת ניתוח רשתית הוא ירידה חדה בכושר הראיה. בדרך כלל הדבר יכול להתבטא בראיה מטושטשת בעין אחת. עוד סימפטום ידוע להפרדות רשתית הדורש ניתוח רשתית הוא ראית הבזקי אור על ידי החולה המתלונן.

סימפטום נוסף אותו ניתן לזהות אצל חולים המתלוננים הדורש ניתוח רשתית הוא ראית מן כתם בצבע שחור בשדה הראיה של המתלונן על התופעה. בדרך כלל התופעה מתרחשת בעין אחת בלבד בזו העין שבה התחולל הפרדות רשתית הדורשת ניתוח רשתית.

למרות האמור לעיל, רק רופא עיניים מומחה ומוסמך יכול לאבחן הפרדות רשתית ולקבוע את הטיפול הראוי והנכון ואת הצורך בניתוח רשתית.

גורמי סיכון להפרדת רשתית

לתופעת הפרדות רשתית העין מדופן העין מספר גורמי סיכון אפשריים אשר נמצאו ונחקרו לאורך השנים וסייעו בייעול ניתוח רשתית שהוא הפתרון כמעט היחיד לתופעת הפרדות הרשתית. בין גורמי הסיכון ניתן למצוא את מצב קוצר הראיה, ניתוח עיניים קודם (קטרקט למשל), ניתוח רשתית קודם בעין השנייה ועוד.