לחץ הדם עולה, כוססים ציפורניים, הבטן מתהפכת. הגיע הזמן לבדיקה השנתית לרכב. או כפי שכולנו מכירים זאת - זמן ה'טסט'. איך יוצאים ונכנסים במינימום נזק ממכון הבדיקה לרכב? איך מבצעים בדיקה יעילה לפני קניית רכב משומש?

מהם מכוני הרישוי והבדיקה לרכב?

מכוני רישוי ובדיקה לרכב יש בכל חלקי הארץ. הם מחוברים כיום כולם למחשב משרד התחבורה, ומרבית הבדיקות והבחינות הן ממוחשבות. חשוב לדעת את זה, כיון שהמשמעות היא שמלבד כמה בדיקות בסיסיות שמתבצעות בראיה (וידוא שפנסי האיתות פועלים, וישרים תקינים וכד'), כל תהליכי בחינת הרכב והבדיקה שלו ממוחשבים ומתועדים. אם הרכב שלכם תקין, הפרודצורה במכון הרישוי לרכב כולה לא אמורה לקחת יותר מ- 15 דקות.

הכנות חשובות לקראת הבדיקה

למבחן הרישוי השנתי הביאו אתכם את רשיון הרכב החדש, משולם (ניתן לשלם באינטרנט, עד שבועיים לפני הטסט), ביטוח בתוקף ותעודת זהות. קודם לבדיקה, רצוי לבצע את הדברים הבאים:

  • העבירו את הרכב שטיפה – במיוחד שטיפת מנוע ותחתית, אם הרכב עובד בשטח או במידה ואתם לא נוהגים לנקות אותו באופן שגרתי.
  • נקו את לוחיות הרישוי וחדשו את הצבע שלהן, אם צריך.
  • בדקו שכל האיתותים והפנסים תקינים – כולל תאורת לוחית הרישוי.
  • ודאו שהמראות תקינות.
  • מלאו אוויר בצמיגים: רבים נכשלים בבדיקה במכוני בדיקה ורישוי לרכב בבדיקת הבלמים.
  • נקו את המנוע במידת האפשר: הוסיפו תוסף ניקוי לפני הבדיקה במכון בדיקה ורישוי לרכב.
  • ודאו שאביזרי הבטיחות במקום: אפוד זוהר, משולש אזהרה וכן פח ומטף, אם דרוש.

זכרו, במידה ונכשלתם בטסט, זכותכם לתקן את הפגמים בכל מוסך מורשה.

בדיקות רכב לפני קניה במכוני בדיקה ורישוי לרכב

כל מכוני הבדיקה ורישוי לרכב מבצעים גם בדיקות לפני קניה. בדיקות אלה שונות מהמבחן השנתי, וכוללות הערכה כללית של המכונית, בדיקת המרכב והשלדה לאיתור תאונות ופגמים, בדיקת המנוע – עומסים, דחיסה, צריכת דלק ותקינות כללית – ועוד. חשמאלי רכב במקום גם יבדקו את תקינות מערכות החשמל של המכונית – מערכות רגישות במיוחד לתקלות, בדגמים מסוימים. בסיום הבדיקה במכוני בדיקה ורישוי לרכב מקבלים טופס ובו מתוארים הפגמים השונים שנמצאו במכונית. במרבית המכונים יעבור אתכם הבוחן על תוצאות הבדיקה ויסביר את סעיפיה השונים.

בדיקות רכב לפני קניה במוסך

מכוני בדיקה ורישוי לרכב הם המקום המצויד ביותר לביצוע בדיקות לפני קניית מכונית משומשת, אבל כדי להוזיל את עלות הבדיקה, תוכלו לקחת את המכונית לבדיקה גם במוסך מורשה. מוסכניק טוב יוכל לאתר פגמים במרכב ובשלדה, לשמוע ולבדוק את המנוע, וחשמלאי רכב במקום, יוכל לבדוק את מערכת החשמל ואת מחשב המכונית. בכל מקרה, דרשו מבעל הרכב – כולל חברת ליסינג – הסטוריית טיפולים של המכונית. קבלות וחשבוניות ממוסכים הן אסמכתאות טובות לשם כך.

עצה טובה: אם אתם בצד הקונה, לכו תמיד לבדיקת מכונית לפני קניה במוסך שלכם או בחרו אתם את מכון הבדיקה והרישוי לרכב. אל תסמכו על טפסי בדיקה קיימים או ישנים – ואם כן, לפחות ודאו שהם עדכניים. במידה ולא קניתם את המכונית, ובעל הרכב ירצה את טופס הבדיקה, נהוג לתת אותו או לפחות להתחלק בהוצאה. זכרו: מכוני בדיקה ורישוי לרכב שמבצעים בדיקה ומוסרים טופס בדיקה אחראים לתוצאותיה ולנאמר בו.