טבעונות היא כבר מזמן לא אופנה חולפת ולבעלי עסקים בתחום המזון ברור שעליהם להתייחס לקהל הולך וגדל של טבעונים, צמחונים, מפחיתנים ובריאותנים.

אורי שביט, עורכת ובעלת בלוג המתכונים "טבעוניות נהנות יותר", מסבירה כיצד לעשות זאת נכון.

לאיש כבר אין ספק – מה שהתחיל כטרנד מסקרן לפני כשנתיים, הפך למגמה עקבית ויציבה. כאשר מסעדות טבעוניות חדשות נפתחות, רשתות הקפה הגדולות והמסעדות המובילות מאמצות תפריטים טבעוניים, התקשורת דנה בנושא השכם והערב ותכנים טבעוניים מחלחלים אל עולמות האקטואליה והתרבות שלנו, כבר ברור שהטבעונות כבשה לעצמה מקום בלב המיינסטרים הישראלי. לאור כל התחזיות, המגמה רק עתידה להמשיך ולהתפתח גם בשנים הבאות.

אורח החיים הטבעוני איננו דיאטה או שיטת תזונה, אלא השקפת עולם מגובשת שנטועה ברצון לצמצם משמעותית את הפגיעה שלנו בבעלי חיים, את הפגיעה שלנו בבריאותנו ואת הפגיעה שלנו בסביבה בה אנו חיים. זה יכול להיות מניע אחד מהם, חלקם או שלושתם, אך ברור כי לבחירה באורח חיים זה יש עומק ומשמעות. לכן רוב האנשים המאמצים אותו מאחת הסיבות הנ"ל לרוב דבקים בו גם בהמשך חייהם. ככל שהמודעות הציבורית לנושאים הללו גוברת, ככל שמידע נוסף נחשף ברשת ובתקשורת, כך יותר ישראלים מחליטים לנטוש את דרך חייהם הקודמת ולעבור לטבעונות או לפחות לצמצם את צריכת המזון מן החי באופן משמעותי.

על אף שלא מדובר בבחירה תזונתית גרידא, הביטוי המיידי שלה הוא בצלחת ובמה שכל אחד מאיתנו מכניס (או לא מכניס) לתוכה. לכן אם יש לכם עסק בתחום המזון – בר, מסעדה או בית קפה – כדאי לכם מאד להתאים את התפריטים והשירות כך שהמקום שלכם יהיה מזמין ונוח לקהל הטבעוני ולזה שמקיף אותו – צמחונים, מפחיתי צריכה מן החי או שוחרי בריאות. ככל שהקהל הזה הולך וגדל, רצוי לדעת לפנות אליו כדי שבית העסק שלכם יוכל לארח אותו יחד עם בני משפחתו, חבריו ושותפיו העסקיים, שיחפשו מקום שידע להעניק שירות מתאים לכולם.

איך עושים את זה? האמת שלא צריך הרבה יותר מרצון טוב ומודעות. הנה כמה כללים פשוטים שיעזרו לכם לצאת לדרך ולהפוך את המקום שלכם לידידותי לטבעונים.

דעו מה זאת טבעונות – טבעונים אוכלים כל מה שצומח ולא אוכלים שום מוצר מן החי: כל סוגי הבשר, הדגים ופירות הים, כל מוצרי החלב, ביצים וגם דבש. תחת ההגדרה של טבעונות נכנסים גם כל מיני סוגים של בריאותנים ונמנעים – חסידי אוכל נא, אנשים שתזונתם מבוססת על פירות, נמנעי גלוטן ועוד. אבל ההגדרה הבסיסית היא – מה שצומח, טבעוני.

הכירו את התפריט שלכם – לא רק אתם אלא גם אנשי הצוות במטבח ובחלל המסעדה. חשוב שכולם ידעו מה היא טבעונות ואילו מנות מהתפריט עונות להגדרה של טבעונות או ניתנות לשינוי כך שיתאימו לטבעונים. זה כולל לוודא האם הלחם במסעדה טבעוני (עלול לעיתים רחוקות להכיל חלב או ביצים) ולדעת אם מסתתר במנות מיונז, דבש או רוטב דגים.

שימו לב לפרטים הקטנים – הרבה מהטבעונים בוחרים בדרך החיים הזו מתוך רצון למנוע סבל מיותר מבעלי חיים. לכן יהיה להם מאד לא נעים לקבל חמאה יחד עם הלחם הטבעוני, למצוא חתיכת עוף במנת הטופו או פירורי ביצים בפאד תאי. למרות שלא מדובר באלרגיה או שמירת כשרות, רוב הטבעונים ישמחו לדעת שהכרובית לא טוגנה באותו שמן של השרימפס, ושהפלאנצ'ה נוקתה היטב לפני שהונח עליה המבורגר טבעוני.

שירות טוב הוא המפתח – אורח טבעוני רוצה להרגיש רצוי אצלכם בדיוק כמו כל אורח אחר. זה מתחיל בידע ובהקשבה של אנשי הצוות, בהימנעות מהערות מלגלגות ובמינימום דין ודברים סביב ה"בעיה" שהוא כביכול מציב למטבח. זה ממשיך כמובן במגוון מנות ראוי, שרצוי שיוטמעו ויסומנו בתפריט הראשי, כך שיהיה קל לבחור מהן וגם כדי שיבלטו לעיני אורחים אחרים שמעוניינים להתנסות במנות טבעוניות.

אל תסתפקו בסלט בלי גבינה – חשבו על אופציות מעניינות, מנות מושקעות וטעימות לא פחות ממנות אחרות המוגשות במקום. הקדישו לכך מחשבה, התייעצו עם אנשי מקצוע אם צריך ותגלו עולם אדיר של חומרי גלם וטעמים, שיתחבבו במהירות גם על האורחים הלא טבעוניים שלכם. למטבח יהיה נוח לאמץ מנות שיתבססו על חומרי הגלם שכבר קיימים בו – נסו לחשוב אילו מנות מוצלחות תוכלו להרכיב מהם, ותגלו שזה הרבה יותר פשוט ממה שחשבתם. כך המנות גם יתאימו לאופי המסעדה ולא יהיו תלושות מהתפריט הרגיל שלה.