חשמל הוא נושא שאין לזלזל בו. מעבר לעובדה שאנו משתמשים בו כמעט בכל היבט בחיינו זהו תחום שעשוי להיות מסוכן – כפי שמעיד המקרה המזעזע של שריפת בית המשפחה ברחובות, בחודש מרץ 2012, כנראה בגלל קצר חשמלי.

ישנם מקרים רבים בהם חייבים להזמין חשמלאי, אך  יש גם מקרים בהם אין צורך להזמין אותו ואפשר לפתור את הבעיה לבד. במאמר זה תוכלו לדעת מתי אתם פשוט חייבים את החשמלאי.

המקרים לטיפולו של החשמלאי

  • חיבורי חשמל חדשים: כאשר מדובר על התקנת חיבוריי חשמל חדשים בקירות הבית או הדירה, יש להזמין חשמלאי מוסמך ובעל רישיון לביצוע עבודות כגון: התקנת שקעים חדשים, העברת קו חשמל וכיוצא באלו. הדבר תקף גם לגבי התקנת שקע טלפון חדש, שקע לחיבור הכבלים ובעצם לכול חיבור חשמלי חדש במבנה.
  • החלפת שקעים ומתגים: על פניו החלפת החיווט בשקעים או במתגים קיימים נראית כמו פעולה פשוטה שכל אחד עם חוש טכני יכול לעשות. אך באופן כללי בהחלט רצוי לשלם את המחיר על הביקור והעבודה ולהזמין חשמלאי מוסמך. שקע שאינו מחובר כראוי יכול לגרום לא רק להרס של ציוד יקר אלא גם לשריפה ולסכנות חמורות אחרות. גם אם יש לכם או לאחד מהמכרים שלכם ידע מעשי אמיתי בביצוע חיבורי חשמל, לא כדאי לקחת סיכון. גם לא בנוגע  להחלפת נתיכים, מפסקים (פקקים) בארון החשמל.
  • הארקה: על פי חוק וגם על פי הנהלים המקצועיים, כל בית בישראל וכל מערכת חשמל חייבים בהארקה מסודרת, אך בכל זאת עדיין אפשר לראות מבנים או חיבורים שאינם מוארקים כראוי. אם אינכם בטוחים בנוגע להארקה, כדאי להזמין חשמלאי שיבדוק את הנושא בבית.
  • התקנת גוף תאורה: כמובן שלא מדובר על הזמנת חשמלאי לצורך החלפת הנורה עצמה (למרות שיש גם מקרים כאלו...) אלא על רצון להתקין גוף תאורה חדש או להחליף גוף תאורה קיים. רבים הם בעלי חוש טכני מינימאלי שיכולים לעשות זאת בקלות בעזרת סולם ומברג – אך בהיעדר ידע טכני או אפילו בגלל החשש הקטן ביותר לנושא בטיחות החשמל – יש להזמין חשמלאי ולקבל מנורה תקינה, עובדת ובטיחותית.

מתי אפשר להסתדר לבד

למרות כל האמור לעיל לגבי החשיבות שבעבודה בטיחותית ומקצועית, יש לא מעט מקרים בהם אפשר לחסוך את עלות השירות ופשוט לפתור את הבעיה לבד עם ארגז הכלים שלכם.

  • קפיצות חשמל: פעמים רבות החשמל בבית פשוט קופץ – שימו לב שזה קורה בעיקר בשעות השיא של החורף או הקיץ – לפני שקוראים לחשמלאי רצוי לבדוק אם הפקק קפץ, לכבות מכשירי חשמל זללניים, להרים את הפקק ולחפש איזה מכשיר מקפיץ את הפקק (לרוב בגלל עומס יתר), לנתק מכשיר זה מהחשמל.
  • הארכת כבלים או התקנת תקע: במקרים רבים נרצה להאריך את אורכו של כבל חשמלי מסוים, בהחלט ניתן לבצע את החיבור לבדכם עם מעט ידע טכני וציוד מתאים - כמובן שחשוב לוודא כי אתם רוכשים את הכבל המתאים מבחינת השימוש והעומס החשמלי. אפשר גם לתקן לבד תקע שבור– עליכם לוודא כי אתם מחברים הכול במקום הנכון ולא לשכוח את חוט ההארקה הצהוב/ירוק.

עם חשמל לא משחקים, השמירה על הבטיחות חייבת להיות ללא פשרות. ברוב המקרים רצוי להזמין חשמלאי מוסמך ולקבל שירות איכותי ומקצועי, אך בהחלט יש מקרים שאפשר להסתדר לבד ולחסוך כסף. זכרו שאם יש לכם ספק, עדיף תמיד להזמין איש מקצוע.