כאשר מניחים אריחים, על קירות או רצפה, מניחים אותם לעיתים עם רווחים ביניהם. החומר שאוטם את הרווחים שנוצרים ומונע חדירת מים לחלקם האחורי של האריחים נקרא רובה, ובעברית – כּוּחלֵה.

רובה היא תערובת שמבוססת לרוב על צמנט פורטלנד – חומר מליטה שמוכר לנו כבסיס למלט ובטון, וניתן לרכוש אותו באריזות שונות בחנויות לחומרי בניין. את חלק מסוגי הרובה ניתן לרכוש גם עבור שיפוצים קטנים בבית, באריזות קטנות של 1 ק"ג, למשל. סוגי רובה אחרים יימכרו באריזות גדולות יותר, של 5 ק"ג או יותר.

הרובה בישראל, כאמור, בין שהיא משמשת לצורך ריצוף, ובין אם למטרות אחרות, כמו חיפוי קירות, מבוססת ברובה על צמנט פורטלנד. חומר זה מתכווץ כאשר הוא מתייבש, ולכן התקן מגדיר את הרווח המקסימלי בין מרצפות ל- 1 ס"מ. כאשר רוצים לבצע רווחים גדולים יותר, יש להשתמש ברובה שמבוססת על סיליקון או רובה אחרת, שאינה מתכווצת.

סוגי רובה – שימושים והבדלים

סוגי הרובה, שלא את כולם מחזיקים בכל חנות, כוללים רובה צמנטית, רובה אקרילית, רובה פולימרית ורובה אפוקסית. בכולן אפשר להשתמש לכמעט כל המטרות כמו שיפוץ חדרי אמבטיה או הנחת רצפות במרפסת, אך עדיין יש בניהן הבדלים, גם במחירים וגם בצורת היישום של כל אחת ואחת מהן.

  • רובה צמנטית - היא הבסיסית והפשוטה ביותר ומבוססת על מלט לבן (פורטלנד). היא לבנה-בהירה ופשוטה ליישום ולניקוי. העמידות שלה טובה, אבל יש לחדש אותה בכל כמה שנים.
  • רובה אקרילית - נחשבת ל"שיפור" של התערובת הרגילה, היות ומוסיפים חומרים מבוססי מים (אקריליים) שתורמים להיקשרות ולחוזק שלה. הרובה האקרילית מגיעה במגוון צבעים די רחב, אבל בסיסי. מעליה קיימת הרובה הפולימרית, שבה ישנם פולימרים במקום החומרים האקריליים והם מונעים בין השאר את ההתכווצות שלה לאחר ההתייבשות. רובה זו והרובה האפוקסית משמשות במקומות שבהם יש חשיפה לחומצות או ללחות גבוהה מאוד.

 

צמנט טרי מעורבב עם מים לצורך איטום רצפות

צריכים למלא ולאטום חריצי אריחים? בחרו חנות לחומרי בניין והזמינו את הרובה המתאימה

 

חנויות חומרי בניין יחזיקו ברוב המקרים רובה רגילה ואקרילית במספר צבעים בסיסיים, כיון שאלה הן הנדרשות ביותר. במקרה הצורך, יזמינו עבורכם בחנות רובה בצבע הדרוש אם הוא לא קיים במלאי, אבל רובה אפוקסית כמעט ולא תמצאו 'מהמדף', גם לא בחנויות גדולות. את אלה תצטרכו לקנות בחנויות מתמחות או אצל בעלי מקצוע.

בנוסף לרובות המודרניות השונות, ישנו חומר שנקרא כוחלה. השם קצת מבלבל, כיון שכפי שאמרנו, הוא השם העברי לרובה, אבל צריך לזכור שהמילה העברית מבוססת במקרה הזה על השפה הערבית. בערבית שימשה המילה כוחלה לתיאור התערובת המקומית המסורתית של חול וסיד; תערובת ששימשה לאיטום בין אריחים קרמיקה, אבני חיפוי ומרצפות. גם את הכוחלה המסורתית אפשר לקנות בחנויות לחומרי בניין וכיום משתמשים בה לאיטום מרווחים גדולים בלבד, ולקירות חיצוניים.

יישום רובה אקרילית או רובה רגילה

אם קניתם רובה אקרילית או רגילה, הטוב ביותר הוא לפעול לפי הוראות היצרן, כפי שהן לרוב מופיעות על גבי האריזה. מה שכן חשוב הוא לוודא בזמן הקנייה בחנות חומרי בניין שהרובה שאתם קונים מתאימה למישקים – מרווחים או "פוגות" – בין הבלטות או האריחים שלכם. רובה עדינה תתאים ברוב המקרים למרווחים של שניים עד ארבעה מילימטר, אבל לא פחות. כפי שאמרנו, למרווחים גדולים יותר, יש צורך בפתרון גס יותר כמו כוחלה או בתערובת שאינה על בסיס צמנטי.

כדי ליישם את הרובה שקניתם בחנות חומרי בניין, ערבבו אותה במים ל'עובי' המתאים: יותר מים לאיטום משטחים בניגוב; פחות – להנחה של אריחים בודדים או תיקון חיפוי של קירות. מירחו את תערובת הרובה בחריצים בצורה נקייה ואחידה ככל האפשר, הניחו להתייבש ונגבו עם ספוג לח.

יישום רובה אפוקסית

רובה אקרילית – אותה רובה פופולרית עליה דיברנו – מתקשה כאשר המים שכלואים בה מתנדפים ויוצאים. רובה אפוקסית מבוססת על חומר שמתקשה כאשר מוסיפים לו חומר אחר, והיא הופכת קשה מאוד – כמו קרמיקה, לצורך העניין, ואטומה לחלוטין. היישום שלה נעשה כמה דקות לאחר שמערבבים את שני החומרים, ויש לבצע אותו בצורה אחידה מאוד ונקייה מאוד, כיון שקשה מאוד לבצע בה תיקונים.