על פי השיטה המונטסורית הילד נמצא במרכז. זוהי פילוסופיית חינוך ששמה דגש על לימוד שלם וכוללני, המכבד את הילד כאדם. חינוך הנוגע בכל תחומי התפתחותו, מבחינה אינטלקטואלית, חברתית, גופנית, רגשית ורוחנית. במאמר הבא נסביר איך שיטה זו בדיוק עובדת ואיך היא תשפיע על המשך התפתחות ילדיכם.
 

מה זה שיטת מונטסורי?

שיטת החינוך המונטסורי היא גישה חינוכית לילדים, אשר פותחה על ידי מחקריה וניסיונה של הרופאה האיטלקית מריה מונטסורי, לפני יותר מ-100 שנים. היא מבוססת על מחקרים ותצפיות מרובות שערכה על ילדים, שניתנה להם סביבת למידה חופשית. על פי שיטת החינוך המונטסורי, הדרך לפתח ולטפח ילדים לחיים מאושרים מלאי סיפוק והצלחה, היא באמצעות נתינת העצמאות לילד עצמו. השיטה מכירה בכל שלבי ההתפתחות הטבעיים של הילד מאז שהוא נולד. בנוסף, היא דוגלת בלמידה עצמית תוך עשיית הדברים בעצמו, ונועדה לאפשר לו להביא לידי ביטוי את אופן קיומם הטבעי, לשמור ולתמוך באופן קיום טבעי זה. כך הילד הופך למבוגר הבטוח בעצמו ובכישוריו, ורואה בעולם חוויה בלתי נגמרת של התנסות ואתגרים.


שיטת מונטסורי
(צילום: shutterstcok)
 

עקרונות שיטת מונטסורי
 

ישנם מספר עקרונות על פיהם עובדת שיטת מונטסורי:

  • כבוד אל הילד - מטרת הגישה היא להתייחס לילד כאדם אינדיווידואלי בעל צרכים ורצונות משל עצמו. האמונה בשיטה היא שהילד עושה את הצעדים הראשונים שלו בעולם והוא צריך כמה שיותר מרחב ביטוי. המרחב, שנובע מהכירות עם העולם הפנימי שהוא חווה בשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא, יכול להעניק לו את הכלים החשובים שהוא הכי נחוץ להם לחיים עצמאיים. בנוסף, כאשר יש צורך בניהול סיטואציה מסוימת כמו סכסוכים בין ילדים, הגישה דוגלת בהענקת עצמאות לילד בניהול המקרה, ללא שום שיפוט ובכך שהמחנך משמש כדוגמא אישית ולא מחליט ונותן לו הוראות.
     
  • חופש בחירה - הגישה המונטסורית דוגלת בכך שכל ילד ילמד לבחור בעצמו לבד כבר מגיל קטן. לדוגמא, בגן הילדים יבחרו לעצמם את המשחק שהם רוצים לשחק בו, מתוך מבחר המוצע לו. כך הילד לומד להקשיב לרצונות הפנימיים שלו לבחור מה שהכי מאתגר אותו.
     
  • עצמאות - בשיטת מונטסורי, אנחנו צריכים להאמין בכך שהילד מסוגל לעשות בעצמו. ככל שהילד יתמודד ויעשה בעצמו, הוא יהיה יותר עצמאי ופחות תלוי במבוגר. האופן שבו מאפשרים לו התנסות ללא הגבלת זמן, גורמת לו להתקדם בהתאם לצרכיו ולכישוריו ללא שום תחרות. בזכות ההתמודדות העצמאית בעולם הוא יפתח ביטחון ודימוי עצמי גבוה. הגישה המונטסורית משלבת הרבה כישורי חיים וטיפול בבית ובסביבה - מה שמפתח בילד תחושה חזקה של עצמאות וביטחון בעצמו וביכולות שלו.
     
  • תקופת הרגישות – במהלך 6 השנים הראשונות לחייהם, הילדים עוברים תקופות מוגדרות ותחומות בזמן לתחום מסוים במהלך התפתחותם. התקופות האלו הן חלון הזדמנויות, ובזמן הזה הילד מפתח באופן מועצם רגישות גבוהה לקליטת גירויים מסוימים, והמוח מתעצב לקליטה מקסימלית, כיוון שהוא איבר גמיש. בתקופות אלו ניתן לראות שהילד הופך להיות ממוקד במטרה בצורה מוחלטת לגבי פעילות מסוימת, עד רמה שהוא מתעלם לגמרי מסביבתו. הוא יכול להתמקד באותה פעילות בריכוז גבוה, מבלי להתעייף ולא להיות מושפע מגירויי הסביבה. בתקופה זו הילד מפתח רצון ספונטני לשלוט במיומנות מסוימת.
     
  • הסביבה המונטסורית – על פי השיטה המונטסורית, הסביבה היא המורה הטוב ביותר עבור הילד. היא צריכה לאפשר את חופש הפעולה של הילד, כך הוא יסתדר בסביבה ללא תלות באחרים וילמד לספק את צרכיו בעצמו. בשביל לתמוך בשלב זה, מסדרים את הסביבה שתהיה נגישה לו ללא עזרת מבוגר.
     
  • דמות המחנך – בגישה המונטסורית, אין מורה או גננת - אלא מדריך. תפקידו הוא ללוות את התהליך ההתפתחותי של הילד, להדגים לו ולא ללמד אותו. המדריך המונטסורי בונה לכל ילד תוכנית עבודה אישית. על ידי ביצוע תצפיות סדורות, המחנך קובע את השלב ההתפתחותי שבו נמצא הילד ומבצע התאמות על פי הסביבה שלו.
     
  • פיתוח מוטורי – בגישה המונטסורית ישנו דגש על פיתוח החושים של הילד, כדי לאפשר לו להגיע לשליטה מצוינת בגופו המאפשרת לו פיתוח עצמאות. מונטסורי האמינה שהפעולה שהילד עושה תיחקק לו בזיכרון ולכן שמה דגש רב על פיתוח השליטה על היד, מתוך הבנה שכאשר הילד ישלוט ביד בצורה מוחלטת הוא יהיה פנוי ללמידה. בגנים מונטסוריים תמצאו שלל משחקים שמפתחים כישורים של מוטוריקה עדינה. כמו, הברגות, השחלות או העברות. כאשר בכל אחת מהמיומנויות פיתוח השליטה הוא הדרגתי. לדוגמא, אם עובדים על מיומנות של השחלות, מתחילים מהשחלות יחסית פשוטות (כדורי פונפון), וכך בהדרגה עוברים להשחלות יותר מורכבות.
     
  • אביזרים – מריה מונטסורי האמינה שהגישה הנכונה ללמד את הילד לבצע פעולה, היא קודם ללמד אותו את שלבי הפעולה - עד שהוא ילמד לבצע את הפעולה השלמה והמורכבת. האביזרים המונטסוריים מבודדים תכונה אחת בכל פעם, כך שהלמידה תהיה מאתגרת אבל אפשרית לביצוע. האביזרים הם מתחום כישורי החיים, חשבון, שפה, מדע, טבע, גיאוגרפיה ואומנות. הם עשויים בדרך כלל מחומרים טבעיים ומעוצבים בצורה אסתטית. באמצעות אביזרי הלמידה, הילד לומד לחקור באופן מדעי וכך מפתח את המערכת המוטורית והחושית שלו.



(צילום: shutterstcok)
 

יתרונות וחסרונות של שיטת מונטסורי
 

היתרונות של שיטת מונטסורי הם רבים:
 

  • שיפור האינטראקציה החברתית - בזכות שיטה זו, ילדים בגילאים שונים לומדים יחד באותה סביבת למידה, ונועדו ללמוד זה מזה לפתח כישורים חברתיים רבים.
     
  • עצמאות - בעקבות חופש הבחירה של הילד כבר מגיל קטן, הוא מפתח תחושת עצמאות וביטחון ביכולות שלו.
     
  • אהבת למידה - בזכות שיטת הלימוד המונטסורי, ילדים סקרנים מאוד לגבי העולם ורואים בלמידה תהליך מהנה.
     

לצד היתרונות, ישנם גם חסרונות בשיטת מונטסורי:
 

  • עלות הגןעלות גן מונטסורי יכולה להיות יקרה, בניגוד לגנים רגילים. לדוגמא, ישנם הרבה חומרי למידה מיוחדים, עמידים ואיכותיים שהכיתה זקוקה להם על מנת שיכולו ליצור איתם אינטראקציה, ועלותם לא זולה.
     
  • מבנה תוכנית הלימוד - בגנים מונטסוריים המבנה אינו מוגדר. ישנם ילדים שצריכים ללמוד באופן חופשי בקצב שלהם, אך ישנם גם רבים הזקוקים למבנה שגנים רגילים יכולים לספק. כמו, שורות שולחנות עבודה או כיתות ספציפיות לגיל. כל אלו מסייעים במבנה שעליו יכולים הילדים להסתמך בקריירה האקדמית שלהם. בנוסף, שיעורי בית ומבחנים, מספקים מידע על התקדמות הילד וניתן להשוות אותם עם ילדים בני גילם.
     
  • עצמאות - חיסרון נוסף, השיטה המונטסורית שמה דגש רב על עצמאות. דבר היכול להוות מכשול בעתיד, כיוון שבסביבת עבודה מודרנית, היכולת לעבוד עם צוות חשובה מאוד במקום עבודה. הסביבה דורשת שיתוף פעולה ועבודת צוות כדי להצליח. 

 

שיטת מונטסורי מעניינת אתכם? מצאו גן מונטסורי באזורכם:


גנים ופעוטונים בתל אביב

גנים ופעוטונים בחיפה

גנים ופעוטונים בירושלים

גנים ופעוטונים ברמת גן

גנים ופעוטונים בראשון לציון