את מערכת האינסטלציה הביתית אפשר לחלק לשני חלקים עיקריים: החלק הראשון הוא זה שמוביל מים נקיים לבית ומחלק אותם בין חדרי האמבטיה, השירותים והמטבח. החלק השני הוא זה שאוסף את המים, מנקז ומוציא אותם אל מערכת הביוב. שתי המערכות האלה נפרדות למעשה לחלוטין, ואין ביניהן כל קשר. כך למשל, סתימה או פיצוץ באחת, לא ישפיעו על מצבה של השנייה.

ברוב המקרים, הצפה בגלל סתימה בצנרת נגרמת במערכת הניקוז ופחות במערכת ההולכה של המים הנקיים. מצד שני, הצפה בגלל פיצוץ בצינור נגרמת לרוב במערכת ההולכה ופחות במערכת הביוב, בה הלחצים קטנים יותר.

כל מערכות הניקוז והאינסטלציה נסתמות. זה חלק מהעניין, ואת זה יסביר לכם כל אינסטלטור: במשך הזמן שוקע לכלוך על דפנות הצנרת. לכלוך זה גורם להצמדות של לכלוך נוסף, ובסופו של דבר נסתמים הצינורות. סוגי הסתימות הנפוצות בבתים פרטיים הם סתימות של שומנים, שאריות אוכל במטבח, ושערות במקלחת או באמבטיה. אפשר למנוע הרבה מאוד בעיות במערכת הביוב, אם מקפידים מראש לא לזרוק שאריות אוכל בכיור המטבח או לאסוף את השיער אחרי שמסתרקים.

אינסטלציה: עזרה ראשונה לסתימות

שרברבים מבחינים בין סתימות פתאומיות, כמו בשירותים, שנסתמים לעיתים בגלל השלכה של תחבושות היגייניות לאסלה, לבין סתימות שקורות לאיטן, עם הצטברות לכלוך ומשקעים. אבל לא משנה מה סוג הסתימה, אם תהיו מצוידים מראש בכלים מתאימים ובסבלנות תוכלו גם אתם לפתוח את מרבית הסתימות הביתיות הרגילות. זה יכול להיות אולי לא נעים, אבל לפחות לא תצטרכו לחכות להגעתו של האינסטלטור, וההוצאה תהיה נמוכה יותר.

בכל מקרה, אם נראה לכם שרק הצלחתם לשחרר סתימה והמים עדיין לא יורדים כמו שצריך, יש לקרוא בהקדם לאינסטלטור, כדי שיטפל בבעיה ויפתור אותה. כמו כן, אם אחרי כמה ניסיונות לא הצלחתם לשחרר את הסתימה, אל תמשיכו לנסות בכוח, אלא קראו לאינסטלטור. הפעלת כוח רב מדי על מערכת הצינורות או שימוש בציוד אינסטלציה לא מתאים עלולים לגרום נזק גדול יותר לצנרת, וחשבון האינסטלטור יהיה גבוה יותר.

 

קלוז אפ על שרברב שמתקן צנרת

צריכים בעל מקצוע שמתמחה בתיקון צנרות וביוב? בחרו אינסטלטור מומלץ וצרו קשר עוד היום

 

הציוד הנדרש

שני כלי עבודה בסיסיים של אינסטלטורים שכדאי להחזיק בבית הם פומפה ומשחולת. את שני הכלים האלה אפשר למצוא בקלות בכל חנות חומרי בניין, והעלות שלהם כמעט זניחה.

פומפה

הכלי הראשון והבסיסי ביותר לפתיחת סתימות (שגם אינסטלטורים משתמשים בו) הוא הפומפה. מלאו את הכיור הסתום עד חציו במים והפעילו את ידידתו הטובה של האינסטלטור. כמה פעמים יחסית בעדינות, ואז ב'מכה אחת' דיחסו ושחררו. פעולת המשיכה המהירה אמורה למשוך את הלכלוך כלפי מעלה ולשחרר אותו.

אם מדובר בכיור סתום, אל תתביישו: פתחו את הכוסית בתחתית הכיור (אל תשכחו להציב דלי מתחתיה), ונקו אותה. כמו שכל אינסטלטור יודע, כוסית הניקוז היא כמעט המקום הראשון שנסתם. ואגב, טיפ-אינסטלטורים טוב: נקו את הכוסית מדי פעם בלי קשר למצב הזרימה בכיור.

משחולת

עוד ידידת-אינסטלטורים טובה. מדובר בקפיץ ארוך שבקצהו בליטה. משחילים את המשחולת לעומק הצנרת וכאשר מגיעים לנקודת הסתימה מסובבים אותה, דוחפים ומושכים בעדינות. נסו למשוך את הלכלוך אליכם ולא לדחוף אותו לעומק הצנרת.

אין צורך לקנות משחולת אינסטלטורים ארוכה. שבעה מטרים זה די והותר ורוב הבתים הפרטיים יוכלו להסתפק גם במשחולת קצרה יותר. אם הסתימה מרוחקת, אפשר ורצוי לפתוח קופסאות ביקורת, לנקות אותן ולהחדיר את המשחולת דרכן.

עבדו עם כפפות, בזהירות, ועם רגש. אם אתם נתקלים במכשול שהמשחולת לא עוברת בקלות או בבעיה אחרת או שלא הצלחתם לפתוח את הסתימה בקלות יחסית, קראו כאמור לאינסטלטור.

כמה עולה פתיחת סתימה?

ברוב המקרים, אם מדובר בעבודה קטנה, שלא לוקחת הרבה זמן, מדובר בעלות ביקור. תוכלו להסתכל במחירון ולראות מה עשויה להיות עלות ביקור. אם מדובר בסתימה שנגרמת כתוצאה משורשים שחדרו למערכת או שעבודת האיתור או הניקוי התארכה, יש להניח שתשלמו יותר.

לביקור בשעות הלילה, בערבי חג או בשבת, תהיה כמובן עלות גבוהה יותר. ברוב המקרים, אלא אם כן מדובר באמת בסוף שבוע ארוך, למשל, אפשר לחכות עד אור הבוקר, במיוחד אם טיפול בפומפה משחרר לפחות מעט מהסתימה.