תקנת משרד התחבורה מחייבת בדיקת ראיה לנהגים לאחר גיל 40. מי מוסמך לבצע אותה, מה בעצם בודקים בה, ומה חשוב בכלל לדעת, כשפונים לאופטומטריסט?

מה החוק אומר?

החל מה-1 בינואר, 2012 מחויבים כל בעלי רישיון נהיגה מעל גיל 40, לבצע בדיקת ראיה אצל אופטומטריסט מוסמך או רופא עיניים בעל ציוד מתאים. נהגים מקצועיים חייבים בבדיקות ראיה אחת לחמש שנים או שנתיים, בהתאם לגילם.

בדיקות הראייה מבוצעות על ידי אופטומטריסטים מורשים ומוסמכים מטעם משרד הבריאות. בנוסף, רק אופטומטריסטים שמחוברים למחשב משרד התחבורה יכולים להעביר את את תוצאות הבדיקה באופן מקוון, ישירות למחשבי המשרד. את רשימת האופטומטריסטים המורשים מטעם משרד הבריאות ומשרד התחבורה אפשר למצוא באתר משרד התחבורה. כדי למנוע אי נעימות, דרשו מהאופטומטריסט לראות את הכרטיס החכם, שמאפשר לו להתחבר למערכת משרד התחבורה בצורה מקוונת.

מה בודקים?

בדיקת הראיה המתבצעת על ידי האופטומטריסטים לצורך חידוש רשיון הנהיגה כוללת בדיקת שדה ראיה, כפל ראייה ובדיקת חדות ראיה. אם אתם מוטרדים מכך שאתם זקוקים כבר למשקפי קריאה, דעו שאין צורך בבדיקה לראיה מקרוב – המטרה היא לבדוק אם אתם מזהים הולך רגל בכביש, לא אם אתם יכולים לקרוא את הודעות ה- SMS ששולחים לכם בזמן שאתם נוהגים.

  • בבדיקה שדה הראיה, בודקים האופטומטריסטים את הראיה הפריפריאלית שלכם: עד כמה אתם יכולים להבחין בדברים שמתרחשים 'בזווית העין'. האופטומטריסט יושיב אתכם מול מכשיר, שעליו יוקרנו נקודות אור במקומות שונים. תתבקשו ללחוץ על כפתור, בכל פעם שתראו נקודה בצד – בעוד המבט שלכם מופנה קדימה. חשוב לדעת שבדיקה זו חשובה לא רק למחזיקי רשיון נהיגה: תוצאותיה יכולות ללמד על התפתחות בעיות כמו גלאוקומה או מחלת עיניים אחרת. במקרה כזה, האופטומטריסט יפנה את החולה לרופא עיניים.
  • בדיקת כפל הראיה נעשית על ידי מבט בריבועים ירוקים ואדומים, שמוקרנים במכשיר הבדיקה של האופטומטריסט.
  • החלק האחרון – בדיקת חדות הראיה – נעשה על ידי זיהוי מספרים שמוקרנים על גבי שקף בתוך המכשיר.

בתום הבדיקה, האופטומטריסט יסכם את הבדיקה ויודיע לכם אם עברתם או לא, ואם לא – על איזה סעיף. אפשר לבקש מהאופטומטריסט בדיקה חוזרת, במידה ונראה שלא הבנתם את ההוראות כראוי או שמא לא הייתם מרוכזים מספיק. אופציה אחרת היא לבצע בדיקה נוספת, והפעם להתאמת משקפיים לראיה למרחק.

בכל מקרה, אם יחליט שיש בכך צורך, יפנה אתכם האופטומטריסט לרופא עיניים, לשם בדיקה מקפת יותר או טיפול בבעיה.

לסיכום, כדאי לזכור: בידקו את העיניים שלכם אצל אופטומטריסטים מוסמכים ורשומים בלבד, או אצל רופא עיניים, כמובן. בהצלחה – ולבריאות.