איך בוחרים אדריכל לפרויקט? האם יש הבדלים בין אדריכל עצמאי למשרד אדריכלים? למה אפשר לצפות מהאדריכל כאשר מתקשרים איתו בהסכם?

מיהו אדריכל מבחינת החוק?

לא כל הנדסאי או בוגר קורס עיצוב פנים במוסד כלשהו, יכול לקרוא לעצמו אדריכל. כזה יכול להיחשב רק מי שרשום בפנקס האדריכלים והמהנדסים; הפנקס הוא למעשה רשימה של אדריכלים, המנוהלת על ידי המדינה.  בנוסף על אדריכלים רשומים, קיימים אדריכלים בכירים יותר – אלה שיש להם לפחות שלוש שנות נסיון – ונקראים "אדריכל רשוי".
ההבדל בין אדריכלים רשומים לאדריכלים שעברו רישוי, הוא בעיקר בסמכויות התכנון והחתימה שלהם. אלה כוללים לא רק תכנון של מבנים מסוגים ומגדלים שונים, אלא גם הגשת תוכניות, פיקוח עליון על הבניה ועוד. כאשר אתם מתקשרים עם ארכיטקט לצורך, למשל, תכנון של הוספת חדר או שינויים בהיקפים קטנים בבית, אין כל בעיה לבחור באדריכל רשום. שינויים ב'מבנה פשוט' רשאים לערוך גם מהנדס מבנים, הנדסאי בנין או אדריכל, ובלבד שהם רשומים כאמור בפנקס ההנדסאים והטכנאים המנוהל במשרד התמ"ת. זאת גם אם אין להם הסמכה של ארכיטקט.

תפקיד האדריכל – אז והיום

בעבר, אדריכלים היו אמנים, שעסקו בתכנון אבל היו אחראים גם על הבניה עצמה ושימשו אפילו כמהנדסי בנין. הארכיטקטים הגדולים ביצעו אף תכנון פנים, כולל עיצוב כסאות, כורסאות וספריות. כיום יש לא מעט פיצול בתחום הבניה: אין כמעט ארכיטקטים שעוסקים בתכנון שלד הבנין – דבר שמתבצע על ידי מהנדס אזרחי - אבל מנגד, הרבה מהם מפקחים על הבניה, ומשרדי תכנון גדולים אף מעסיקים אדריכלים שעוסקים רק בפיקוח על פרוייקטים. העניין הוא, שלמרות הפיצול בתפקידים וההתמחויות השונות, תפקיד האדריכל דורש הכרות עם מגוון עצום של תחומים: לדוגמא, הוא חייב להכיר את הסביבה שבה הבניין ייבנה, להבין את תנאי מזג האוויר והדרישות האנרגטיות. לא ייתכן שאדריכל יתכנן בניין שמתאים לאירופה, כאן בישראל. אדריכל טוב יכיר ויבין בחומרי בניה מתקדמים ובטכנולוגיות מודרניות, יבין ויכיר אביזרי חשמל ואפילו בהנחת קווי תקשורת ומחשבים.

מתכנן עצמאי או משרד אדריכלים?

הכל שאלה של צרכים, כרגיל. אם אתם מתכננים מבנה מסובך, או עומדים לשפץ בית משותף, כדאי לשקול לעבוד מול משרד אדריכלים, שיש בו יותר ממומחה אחד. יש להניח שבמשרד אדריכלים יש מי שהמומחיות שלהם היא למשל תכנון פנים, והם מעורים בתחום על כל חידושיו. מצד שני, ארכיטקט עצמאי יוכל לתת שרות וליווי צמודים, ויכול להיות שהתעריף שלו יהיה גם צנוע יותר.

טיפ חשוב: בקשו לא רק המלצות מלקוחות קודמים, אלא גם מספקים. היכרות טובה של הארכיטקט עם הספקים שלו תועיל לכם, במידה ותרצו משהו מיוחד או תהיו לחוצים בזמנים.