דיכאון היא תופעה והפרעה נפשית שמתבטאת בצורות שונות: עייפות, חוסר מרץ או מוטיבציה, הרגשת אשמה ועצב ועוד. כיצד יכול טיפול פסיכותרפיה להועיל במקרים של דיכאון?

הפרעת מצב הרוח הקרויה 'דיכאון' היא אחת מהבעיות הנפשיות השכיחות בעולם. הסברה היא שכ- 18% מתושבי ארה"ב סובלים מדיכאון כ- 40 מיליון בני אדם. כיום קיימות כמה דרכים לטפל בדיכאון, בהתאם כמובן לסוג הדיכאון שממנו סובל הפציינט ומידת החומרה שלו.

הטיפול בדיכאון נחלק לשתי גישות עיקריות:

טיפול תרופתי, שניתן על ידי פסיכיאטרים, וטיפול פסיכותרפי, שניתן על ידי פסיכולוגים. בנוסף קיים טיפול חדש בטכנולוגיה שנקראת TMS או rTMS, שבה משתמשים פסיכיאטרים בשדות מגנטיים כדי לטפל בדיכאון.

פסיכותרפיה לדיכאון נחלקת באופן כללי לשלוש גישות עיקריות:

CBT פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית. בסוג זה של טיפול פסיכותרפי, מזהה הפסיכולוג את מה שגורם לדיכאון בין דפוסי החשיבה של המטופל. אלה יכולות להיות מחשבות שליליות או כאלה שמעוותות את המציאות ובפסיכותרפיה מזהה אותן הפסיכולוג ומציע למטופל צורת מבט אחרת על המציאות. בטיפול הפסיכותרפיה כזה מנתב הפסיכולוג את המטופל לחשוב מחשבו חיוביות יותר ולא להתיחס להתרחשויות גרועות כאל מציאות קבועה.

טיפול פסיכותרפי דינמי

בטיפול זה רואה הפסיכותרפיסט בדכאון ביטוי כלשהו לתהליכים תת הכרתיים שקשורים להסטוריה של המטופל. ברוב המקרים מדובר באירועים שקשורים בהורים של המטופל: מות הורה או עזיבה (גירושין) וכד'. אירועים אלה יכולים ועלולים היו לגרום לגישה שלילית לחיים ולדיכאון, והפסיכותרפיה הדינמית מציפה אותם. בטיפול הפסיכותרפי מביא המטפל את המטופל לדבר על האירועים ועל רגשותיו ומחייה אותם. המטופל בפסיכותרפיה דינמית אמור להבין את הסיבות לדיכאון, להביא להתיחסות שונה כלפיהן מצידו ולשחרור חיובי מאותם אירועים ורגשות. בצורה כזו הוא יכול להחלים מהדיכאון שעוטף אותו.

פסיכותרפיה לדיכאון - טיפול בין אישי

"אף אדם אינו אי בודד". הפסיכותרפיה על בסיס של טיפול בין-אישי יוצאת מתוך ההנחה שאופיו של האדם נקבע מתוך האינטראקציה שלו עם הסביבה. הפסיכואנליסט או הפסיכותרפיסט מאבחן בשלב ראשון את המטופל ובודק איתו כיצד הסימפטומים שלו משפיעים על חייו ועל סביבתו. בטיפול פסיכותרפיה מסוג זה מציע המטפל למטופל שלו לבחור באחת מארבע סיבות עקרוניות שמשפיעות על חייו וגורמות לו לדיכאון:

התמודדות עם אבל בלתי פתור, קשיים בקשרים בין אישיים, מחלוקות בין אישיות או שינוי במצב המשפחתי.

השלב השני בפסיכותרפיה על בסיס של טיפול בין-אישי היא לימוד של טכניקות להתמודדות עם הבעיה שגורמת לתסמינים השונים: כיצד, למשל, לפתור בעיות עם בן או בת הזוג. כיצד להתמודד עם אבל פתאומי ופטירת בן זוג או ילד וכד'. הפתרונות המוצגים והטכניקות בשיטת טיפול פסיכותרפי זה מגוונים, וכוללים טכניקות למציאת בן זוג חדש ואפילו ניהול משא ומתן, כפתרון לבעיות בן בני זוג או עם ילדים.

בסיום הטיפול בפסיכותרפיה בין-אישית מלמד המטפל את המטופל כיצד לזהות תסמינים מוקדמים של דיכאון ונותן בידיו כלים להמשך.