הכינוי "סופרפוד" או "מזון-על" הוצמד לכמה סוגים של ירקות ופירות, שמכילים הרבה ויטמינים או רכיבים תזונתיים אחרים, מסוגים שונים. חשוב לדעת שמדבר בסך הכול בטרנד שיווקי, ושאין סוג אחד של ירק או פרי שיכול לענות על כל הצרכים התזונתיים שלנו. 
במיוחד אם אתם סובלים מחסר כלשהו באוכל שלכם, מעייפות כרונית או כל בעיה אחרת שעלולה להיות קשורה בתזונה, חשוב מאוד להתייעץ עם דיאטנית, לפני שאתם תולים תקוות בסוג ירק כזה או אחר. 
אחרי שאמרנו את זה, הרי שחשוב לדעת שצריכה של רבים מהירקות האלה כן יכולה לשפר את מצבכם הרפואי ואפילו למנוע בעיות כלשהן או להקל על תופעות שונות. 

 

ירקות וצמחי עלים כהים

מנגולד, קייל וירקות עלים אחרים, שיש להם צבע ירוק כהה, נכללים בקבוצה הזו. כאן תמצאו בנוסף את התרד ואת עלי הסלט השונים – של הסלק והלפת, למשל. 
ירקות עלים אלה עשירים מאוד בפולאט, אבץ, סידן, ברזל, מגנזיום, סיבים וכן ויטמין C וקרוטנואידים, והם יכולים להועיל למי שסובלים או חוששים מסוכרת וכן מבעיות לב שונות. תזונה עשירה במגנזיום, למשל, תקטין כאבי שרירים שונים ותשפר את איכות השינה. 
לפני שאתם מנסים לצרוך אותם, חשוב שתדעו שבגלל הריכוז הגבוה של חומרים מסוימים, העלים האלה מרירים למדי. יש מי שיוכל לשלב אותם או מהם בסלט, אבל ברוב המקרים תזדקקו לחליטה – לפחות מהירה – של העלים. בנוסף, בגלל ריכוז יחסית גבוה של חומצה אוקסלית בחלק מהעלים האלה, כדאי לצרוך מהם במתינות, אם יש לכם בעיות בדרכי השתן, למשל. 

 

פירות יער ותותים

המשפחה הזו מוכרת כמובן בזכות תות שדה ואוכמניות, אבל אפשר לכלול בה גם חמוציות, פטל ופירות יער נוספים אחרים. 
כל חברי הקבוצה מכילים הרבה נוגדי חמצון, ששומרים על תאי העור שלנו מפני פגיעת השמש, למשל, סיבים, מינרלים וויטמינים רבים ושונים. מחקרים שונים קושרים את המשפחה הזו עם צמצום הסיכון למחלות לב, סרטן ומצבים דלקתיים שונים. הם טובים גם בטיפול בבעיות עיכול ויכולים ללוות ולעודד החלמה בזמן טיפול רפואי מסורתי. 
דרך טובה להוסיף לתפריט? בקינוחים, שייקים ואפילו – בסלט ירקות. 

 

פירות יער

 

תה ירוק

במקור מסין, התה הירוק מומלץ במגוון גדול של מצבים רפואיים והוא עוזר להרגעה, בטיפול במחלות כרוניות שונות, במצבי דלקת, ועוד. 
בתה הירוק – שיש בו כמויות נמוכות יחסית של תאין או קפאין – יש נוגדי חמצון עוצמתיים מאוד, ביניהם חומר שנקרא EGCG, שככל הנראה מעניק לתה את עיקר היתרונות הבריאותיים שלו. מי שמעוניינים להוריד קצת במשקל, יכולים גם הם ליהנות ולהרוויח משתיית תה ירוק. 

 

ביצים

במשך שנים חשבו שצריכת ביצים גורמת לעליית כולסטרול. והנה, מחקרים עדכניים מראים שניתן לצרוך ביצים בצורה בטוחה, כל עוד מדובר בשש עד 12 ביצים בשבוע (ביצה עד שתי ביצים ביום). 
ביצים עשירות בוויטמין B לסוגיו, כולין, סלניום, ברזל וזרחן, ויש בהן חלבון טוב ועשיר מאוד. אכילת ביצים מעלה את ריכוז ה- HDL, שהוא הכולסטרול הטוב, ומורידה את הסיכון ללקות במחלות לב. 

 

אגוזים וזרעים שונים

מכירים זרעי צ'יה? קינואה? טף? אלה ואגוזים מכל הסוגים – במיוחד מקדמיה, אגוזי מלך, אבל גם אחרים – הם תוספים מעולים להגנה מפני מחלות לב, להורדת כולסטרול ומניעת נזקי חמצון. 
במשפחה הזו נכללים גם הפיצוחים למיניהם – זרעי חמניות ודלעת, זרעי אבטיח וכו'. רבים חוששים מהערך הקלורי שלהם, אבל מה שמפתיע הוא, שאם צורכים מהם כמות סבירה, הצריכה שלהם דווקא עוזרת לשמור על משקל. 

 

קטניות

משפחה שלמה של ירקות, שכוללת סויה, אפונה, אספסת, שעועית למיניה, עדשים מכל הסוגים ובוטנים, שכולם עשירים במגוון שלם של רכיבים תזונתיים: מגוון שלם של חומצות אמינו – נושא חשוב מאוד לטבעונים וצמחונים – עושר של ויטמין B לסוגיו, מינרלים רבים ועוד. 
צריכה של קטניות עשויה להועיל במניעת סוכרת, בהורדת לחץ דם ושמירה על משקל מאוזן, הודות לכך שהן משרות תחושת שובע ו'מלאות' לאורך זמן רב יחסית לאחר שאוכלים מהן. 

רוצים לקנות פירות או ירקות טריים? מצאו ירקנים מומלצים באזור שלכם בקטגוריית פירות וירקות באתר B144.