כמו שנראה מיד, אפשר להירגע ולנשום לרווחה, כי המצה בריי לא ממש מת: הוא חי ובועט ואפילו יותר מזה. באחד מהמתכונים שנביא כאן, הוא משמש ממש בסיס לפיצה. 

 

למה דווקא פיצה?

אולי כי זה מאכל טעים, שקל להכין והוא אהוב במיוחד על ילדים, שנמצאים בחופשה ארוכה ומחפשים לנשנש או לאכול משהו שהם אוהבים. 
פיצה אפשר להעשיר בתוספות שונות – ירקות, פירות או סוגי גבינה מגוונים – ולהפוך אותה למאכל יחסית בריא ומזין. 

 

מה שונה בפיצה לפסח, מפיצה של שאר ימות השנה? 

מה לעשות, ובחג הפסח הארוך אסור ליהודים לאכול לחם או מוצרי קמח שמבוססים על התפחה עם שמרים. בגלל האיסור הזה, אי אפשר אפילו להשתמש בקמח רגיל ללא התפחה, כיון שקיימת סכנה ששמרי בר שנמצאים באוויר יגרמו להתפחת הבצק ובכך לעברה על חוקי החמץ ופסח. 
אפשר להשתמש בקמח מצה בפסח, כיון שלמעשה לא מדובר בקמח רגיל, אלא בקמח שכבר עבר אפיה: אלה למעשה מצות שנטחנו, אם תרצו. קמח כזה לא יכול לעבור תפיחה. 
מלבד בקמח מצה, אפשר להשתמש כמובן גם במצה, וזה מה שאנחנו מציעים לעשות במתכונים שלפנינו. אפשר לשתף את הילדים בהכנה, גם אם הם צעירים. אין כאן התפחה כמובן, ואין לישה קשה, והכנת המנה כולה לוקחת כמה דקות, ולא הרבה יותר. 

 

פיצה מצה עם זיתים ועגבניות

 

פיצה מצה על בסיס מצה בריי

מתאימה למי שלא שומר על "מצה שמורה", אלא אוכל מצות רגילות, ואין לו בעיה עם הרטבת מצות. 

חומרים

  • שש ביצים
  • שלוש מצות חצויות לשניים
  • שתי כפות שמן לטיגון
  • שתי קופסאות קטנות של רסק עגבניות
  • שתי שיני שום מרוסקות
  • כפית בזיליקום יבש, מלח ופלפל, קורט סוכר
  • 150 גרם גבינה צהובה (או מוצרלה) מגוררת
  • תוספות אפשריות: בצל מאודה או מטוגן, פרוסות ירקות מאודים או מטוגנים, טבעות צ'ילי, אננס חתוך ועוד (רצוי שהתוספות יהיו "עשויות" מראש, כיון שזמן הבישול לא ארוך כמו זמן אפיה בתנור)

הכנה

  1. מערבבים את מרכיבי הרוטב: רסק העגבניות, השום והתבלינים ומדללים במעט מים אם צריך.
  2. בקערה מתאימה, טורפים את הביצים 
  3. משרים את חצאי המצה במים חמימים למשך חצי דקה או עד ריכוך חלקי
  4. מרסקים את המצות לחתיכות יחסית גדולות
  5. במחבת גדולה בעלת מכסה (סוטאז', למשל) מחממים שתי כפות שמן על אש בינונית
  6. מערבבים את חלקי המצה עם הביצה ומעבירים למחבת. משטחים לשכבה אחידה ככל האפשר וממתינים מעט. נוצרת מעין קלתית, או בסיס מטוגן.
  7. מרימים מעט ובודקים: כאשר החלק התחתון משחים קלות, הופכים את הקלתית. 
  8. מורחים את רסק העגבניות, מפזרים תוספות וגבינה, מכסים את המחבת וממשיכים בבישול על אש נמוכה.
  9. ממתינים להמסת הגבינה.
  10. לאחר שהגבינה נמסה מעבירים לצלחת הגשה וחותכים עם סכין פיצה. 
  11. מגישים חם 

 

פיצה מצה על בסיס מצה

בגרסת הפיצה לפסח הזו לא מרטיבים את המצה ולכן היא מתאימה לכולם – גם למי שמקפיד על "מצה שרויה". 

מרכיבים

  • מצה רגילה
  • קופסא קטנה של רסק עגבניות 
  • מלח, פלפל, קורט סוכר, ½ כפית עד כפית שבבי בזיליקום מיובש ושן שום מרוסקת
  • ארבע כפות (או כמה שאוהבים) גבינה צהובה מגוררת
  • תוספות שאוהבים: שבבי בצל, ירקות קצוצים או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים – רק לחתוך לחתיכות קטנות מהרגיל.

הכנה

  1. מחממים תנור לחום גבוה – 190 – 200 מעלות
  2. מניחים נייר אפיה על תבנית אפיה, ועליו את המצה 
  3. מערבבים את הרסק עם התבלינים השונים ומורחים על המצה
  4. מפזרים תוספות ומעליהן את הגבינה
  5. אופים כמה דקות, עד שהגבינה מבעבעת ומשחימה מעט, לפי העדפתכם.
  6. חותכים לאורך קווקוו המצה.

הערה: אם תרטיבו את המצות, תוכלו להשתמש בשתיים – אחת למטה ואחת למעלה - ולהכין מעין "כריך פיצה".

אוהבים פיצות? גם בפסח תוכלו להזמין פיצה טעימה מפיצריות מומלצות באתר B144.