עולם הקפה הישראלי הוא מהמתקדמים בעולם. יש מי שמעידים על כך, שבתי הקפה בישראל מגישים קפה ברמה שלא נופלת מזה של איטליה, גם כאשר מדובר בקלייה מקומית, ולא בפולי קפה מיובאים או בתערובות ממותגות. 
בכלל, קפה טוב אפשר למצוא כאן במגוון גדול של מקומות. חנויות שמתמחות בקפה מציעות ברוב המקרים תערובות משלהן – בקלייה עצמאית או כזו שעושים עבורן. רשתות מזון מציעות קפה מתוצרת מקומית ומיבוא, משל יצרנים מוכרים ומותגים בינלאומיים, לצד מוצרים מיבוא עצמאי שלהן. 

 

פולי קפה, טחון או קפסולות?

קפה מגיע במספר צורות: פולים טריים או קלויים, שלמים. קפה טחון (ברוב המקרים באריזות ואקום) או קפסולות שמיועדות לשימוש במכונות קפה. קפסולות אלה מיוצרות בצורות שמתאימות כל אחת לסוג אחר של מכונה, למרות שהיום יש כבר יותר האחדה ואחידות בתחום. חשוב או כדאי לדעת שלא כל הקפסולות ניתנות למחזור, אבל יש בהחלט כאלה שכן.

 

כוסות עם סוגי קפה שונים

מצאו בית קפה טוב קרוב כבר עכשיו ותתפנקו על כוס קפה מעולה

 

תערובות זנים וסגנונות של קפה

מסעדות ובתי קפה מציעים סוגים שונים של תערובות קפה, בהתאמה לסגנון הבית ולמה שהם מגישים. 
מקומות שמגישים קפה עדין יותר בטעמיו ישלבו פולי קפה מזן שנקרא ערביקה, שהוא עדין יחסית ומולדתו היא אתיופיה. מקומות שבהם הסגנון הוא "עז" יותר ועוצמתי, יעדיפו בדרך כלל תערובות שיש בהן קפה רובוסטה – משפחה של זנים פחות עדינים, אבל בעלי גוף. בדרך כלל נהוג לערבב בין הזנים השונים, ולשלב גם קפה קלוי יותר עם קפה פחות קלוי. 
קפה קלוי מאוד – שחור – יהיה מריר יחסית וכבד. קלייה בהירה יותר תכתיב טעמים קלים יותר, קצת יותר מתוקים אפילו, עם נגיעות של מה שנקרא "ירוק"; טעמים שמזכירים קצת דשא. 
פולים בקלייה עמוקה או כהה נהוג לגרוס גס יותר (על מנת למתן את הטעמים המרירים ולא למצות אותם מאוד) ופולים בקלייה קלה גורסים לעיתים קרובות וטוחנים טחינה עדינה. 
כדאי לכם לעשות השוואות מדי פעם, ולנסות קליות שונות, בדרגות טחינה כאלה או אחרות, כדי למצוא את מידת המרירות שאתם מעדיפים.
איך תדעו אילו תערובות מתאים לכם לטעום או מה לקנות כאשר מציעים לכם תערובת כלשהי בחנות או בבית קפה? 
נסו את חמשת הסגנונות הבאים. המדריך הבא יעזור לכם לבחור בעצמכם במה להתנסות, על פי ההעדפה שלכם לגבי סגנון הקפה שאתם מעדיפים – הפוך או קפוצ'ינו, או אספרסו 'נקי', וכמובן שגם כל מה שביניהם. 

 

מקומות שונים בעולם – אופי שונה לקפה

  1. רוב הקפה מגיע מברזיל, מהרפובליקה הדומיניקנית, פנמה, מקסיקו ופרו. מקומות אלה הם בעלי גוף טוב, יש בהם מתיקות קלה והם לא קיצוניים לשום כיוון. קפה טוב – נטול סיכונים. 
  2. אטלה שמעדיפים לשתות קפה עם חלב, צריכים קצת יותר גוף וחומציות, כאמור. פולים מקולומביה, גואטמלה וקוסטה ריקה יהיו פולים מתאימים, בעיקר בכמות קטנה יחסית בתערובת. 
  3. מי שאוהבים את האספרסו שלהם חזק, שחור ובעטני, אבל בעל גוף, יעדיפו תערובות שיש בהן קפה מאפריקה: אתיופיה הראר, קניה וזמביה, לצד קפה מוקה מתימן. לפולים מהמקומות האלה יש טעמים פירותיים, שמזכירים לפעמים טעמי פטל.  לקפה אתיופיה ירגשף יש טעמים יחסית קלים, ומתאימה לו למשל קלייה כהה. 
  4. עוד לאספרסו, אבל עשיר וקטיפתי, מתאימים פולים מדרום מזרח אסיה. מקומות אקזוטיים כמו סומטרה, יאווה, וגינאה. 

 

הפוך, קפוצ'ינו או לאספרסו קצר?

מומחי קפה מבדילים בין קפה שמיועד לשתיה עם חלב וכזה שמיועד לאספרסו נטול חלב. הראשון יהיה חומצי יותר באופיו ואילו השני יהיה עדין יותר. קפה לחלב הוא בדרך כלל כזה שנקלה פחות או שיש לו טעמים מתקתקים יותר.
שימו לב שקלייה קלה מדי הופכת את הקפה לחמוץ וכזה שיש לו גוף קל מדי. הוא לא מתאים לאספרסו ובקושי יתאים לשתיה עם חלב. 

 

תערובת שמבוססת על קלייה ארוכה - פרנץ' רוסט

תערובת זו מבוססת על קפה קלוי לדרגת חום כהה למדי. בתי קלייה רבים קולים את הפולים למה שנקרא "second crack" – קלייה טיפה ארוכה יותר, שמשחררת קצת שמן טבעי לשטח הפנים של הפולים. פרנץ' רוסט הוא כבד יותר, שוקולדי באופיו.