כמה מילים על בתי מרקחת ותרופות – עם ובלי מרשם – ועל תרופות בסיווג P, שיכול להיות שלא הכרתם, וכדאי מאוד להכיר.

חלוקת תרופות ומכירת תרופות מותרת בישראל על פי קריטריונים נוקשים. תרופות מרשם ניתן לקנות אך ורק בבתי מרקחת על פי מרשם רופא - או בחלוקה ישירה על ידי רופא - ואילו סוגים שונים של תרופות ללא מרשם ניתן לקנות גם בבית מרקחת, אך גם בחנויות מזון ובתחנות דלק. זאת, על פי רפורמה שנכנסה לתוקף באמצע העשור הקודם.
בארץ מבחינים בין שני סוגים של תרופות ללא מרשם: כאלה שנמכרות רק על ידי רוקח (ללא מרשם רופא), וסיווגן “P”, וכאלה שניתן למכור ללא רוקח, וסיווגן GSL. את האחרונות אפשר לקנות גם ברשתות מזון ובתחנות דלק, וגם ברשתות בתי המרקחת – שלא בבית המרקחת עצמו.

מה אפשר לקנות בבתי מרקחת, ואיפה כדאי?

תרופות מרשם אפשר לקנות אך ורק בבתי מרקחת. סקרים שונים שנעשו בשנת 2006 הראו שהמחירים הנמוכים ביותר לתרופות ללא מרשם, היו בבתי המרקחת של קופות החולים. חלק מהתרופות בבתי המרקחת האלה נמכרות בהנחה למבוטחי הבריאות המשלימים. כדאי לדעת שרכישת תרופות אלה עם מרשם רופא תוזיל אותן לעיתים. תרופות מסוג GSL אפשר אמנם לקנות בתחנות דלק וברשתות המזון, אבל הן תהיינה יקרות בצורה משמעותית, לפי סקרים שונים, מאותן תרופות שיימכרו בסיווג P. לדוגמא: חפיסה של 20 גלולות להורדת חום תמכר ב- 20 ש"ח ברשת הפארמה כתרופת GSL, אבל חפיסה של 30 גלולות של אותה תרופה, שתמכר על ידי הרוקח, עשויה לעלות 25 ש"ח. המסקנה היא שבכל מקרה כדאי לקנות תרופות ללא מרשם אצל הרוקח בבית מרקחת או לפחות להשוות את מחירן מול מחיר המדף.

האם אפשר לקנות תרופות באינטרנט? מה בדבר בתי מרקחת מקוונים?

אפשר לקנות תוספי תזונה ותכשירים רפואיים שונים, כולל תרופות ללא מרשם, גם בבתי מרקחת מקוונים. תרופות מרשם אי אפשר לקנות ברשת, כיון שהן דורשות מרשם ואישור מכירה על ידי רוקח בבית מרקחת. בפועל, גם האתרים שמוכרים תרופות ללא מרשם חייבים למעשה להיות שלוחות של בתי מרקחת.

האם ניתן לייבא תרופות מחו"ל?

כאן חייבים להיות זהירים מאד. מכירת תרופות מרשם באינטרנט היא עניין מסובך גם בחו"ל. מרבית המומחים מייעצים לא להסתכן, כיון שבעולם מסתובבות כמויות עצומות של תרופות מזויפות או פגות תוקף, והזיופים מתוחכמים ביותר.

מה בדבר בתי מרקחת תורניים?

רשימת בתי מרקחת תורניים אפשר למצוא כאן, באתר B144. חשוב לדעת שאת התורנות מנהלות הרשויות המקומיות, ולכן, אם יש לכם ספק, תוכלו תמיד לפנות למוקד העירוני, ולברר ישירות איזה בית מרקחת תורן, ואיפה הוא ממוקם.