איך תרצו לשלם בעבור המגורים במתחם דיור מוגן ?

תחום הדיור המוגן התפתח משמעותית בישראל בשנים האחרונות, והפך לאפשרות רלוונטית ביותר עבור בני הגיל השלישי המבקשים לעצמם מקום מגורים המותאם לצרכיהם. אם פעם ניסו האנשים לדחות את כניסתם לבית אבות לשלב מאוחר ככל האפשר, ועשו זאת בסופו של דבר בעיקר בלחץ הילדים, הרי שכיום דיור מוגן נחשב פריבילגיה ומקום מבוקש, שרבים פונים אליו על מנת לברר אפשרות להשתלב וכבר בגיל צעיר (60-65). בישראל פועלים כיום כ-150 מקומות דיור מוגן, אולם אלה מפעילים שיטות מימון שונות ולא תמיד ברורות, אותן ננסה להציג במאמר זה.

 

בחירת דיור מוגן – איך תרצו לשלם?

ריבוי רשתות הדיור המוגן בישראל יצר תחרות שקשה למצוא דומות לה בעולם. דירות יוקרה, בתים כפריים, שפע חוגים ופעילויות, בריכת שחיה וחדר כושר, אולמות אוכל מפוארים ושירותי מכבסה ורפואה עד הבית – כל אלה הם רק מקצת האטרקציות המוצעות כיום למתגוררים בדיור מוגן לסוגיו. אולם כידוע, אטרקציות עולות כסף, לפיכך המבקשים לבדוק את אפשרות המעבר לדיור מוגן נדרשים לקרוא היטב את האותיות הקטנות, ולהבין את דרכי התשלום העומדות בפניהם.

משכנתא על דירת הדיור המוגן

חברות דיור מוגן רבות מציעות לדיירים לקחת משכנתא בעבור הדירות שלהם במרחב הדיור המוגן. זו אפשרות טובה המתאימה למי שיכולים לממן משכנתא כזו, ובמידה וישנה הקפדה על תנאי המשכנתא ועל התאמתם לקשיש. עם זאת, מומלץ להיוועץ במקרה זה עם עורך דין או יועץ משכנתאות המתמחה בתחום, על מנת לבדוק כיצד לרשום את הבעלות על הדירה, היכן ובאילו תנאים. לעיתים אגב, יתכן ותתאים יותר משכנתא הפוכה, בה מקבל הקשיש סכום כסף חודשי והחזר הקרן מבוצע בסוף תקופת המשכנתא. גם זו אפשרות טובה שתופסת תאוצה רבה.

מסלול פיקדון – נשמע טוב על הנייר אבל...

דרך נוספת המוצעת בדרך כלל למבקשי המגורים בתוך דיור מוגן היא מסלול פיקדון, בו מפקיד הקשיש סכום כסף גבוה (כמה מאות אלפי שקלים), ואחת לשנה מתקזזים אחוזים מספר מסכום זה (כ-2-4%). עם מותו של הקשיש, אמורה שארית הכסף להגיע ליורשיו, אולם הניסיון מראה, כי בניגוד לבנק, שם הכסף שמור ומוגן, הרי שבמקרה זה רשאית חברת דיור מוגן לעשות עם הכסף ככל העולה על רוחה, ופעמים רבות אין לה מאין להחזיר את הסכום במקרה של פטירת הקשיש. זאת ועוד, אם מבקש הקשיש לעזוב את הדיור המוגן מכל סיבה שהיא, הרי שעליו לחכות עד שיוחזר לו הפיקדון, מה שעשוי לקחת זמן רב. הפתרון במקרה זה היא לדרוש ערבות של הבנק לפיקדון בעת הפקדתו, כך שלא ייווצר מצב שהקשיש או מי מיורשיו מחכה לכסף.