סוגים שונים של מסעדות כשרות

מהן האופציות העומדות בפניכם כאשר אתם מחפשים אחר מסעדה כשרה?

כמה סוגים של מסעדות כשרות אתם מכירים? מהן האופציות שעומדות בפניכם כשאתם מחפשים מסעדה כשרה ומתי מסעדה כשרה אינה כשרה?

רבים בקרב הקהל הישראלי מעדיפים אוכל כשר. חלק יאכלו במסעדות כשרות בלבד, חלק יאכלו במסעדות צמחוניות או חלביות שאינן בהכרח כשרות. חלק יאכלו במסעדות שאינן כשרות, אבל כאלה שלא מגישות מאכלי חזיר – מסעדות ערביות לדוגמא. בכלל, מסעדות כשרות יכולות להיות מדורגות לפי דרגת הכשרות שלהן ולפי הגוף שמעניק את הכשרות למסעדה, אבל ישנן גם הגדרות חוקיות למסעדות כשרות והן חייבות לעמוד בהן.

הגדרת מסעדות כשרות

כדי שמסעדה תוכל לקרוא לעצמה מסעדה כשרה, עליה להיות בעלת תעודת כשרות של הרבנות הראשית (דרך גופים מקומיים או אזוריים, כמובן). בשנים האחרונות קמו גופים אחרים, חלקם וולונטריים, שמעניקים תעודות כשרות למסעדות. זאת, בעיקר בגלל עלות כשרות הרבנות הראשית ודרישות שלא תמיד הן סבירות -  זאת לדעת מסעדנים רבים, בתוכם גם מסעדנים דתיים ומסעדנים שומרי מצוות. תעודות אלה אינן תקפות בישראל מבחינה חוקית, למרות שיש דתיים ושומרי מצוות רבים שיכבדו ויסתפקו בהן כשהם מחפשים מסעדות כשרות.

מסעדות צמחוניות כשרות

רוב המסעדות הצמחוניות (שאינן פתוחות בשבת) הן גם מסעדות כשרות. חלק מאמצות כשרות אלטרנטיבית וחלק מציגות תעודת כשרות של הרבנות: אין מרכיבים שמקורם בבשר, ולכן קל למסעדות אלה לקבל תעודות כשרות. במסגרת הזו תוכלו למצוא מסעדות איטלקיות טובות ופיצריות, מסעדות אסיאתיות – בעיקר סושיות – וכמובן חומוסיות.

מסעדות בשר כשרות

המחלוקת תשאר כנראה לעולם: האם מסעדות בשרים יכולות להיות מסעדות כשרות? האם אפשר להגיש בשר טוב רק מהחלקים הקדמיים של הפרה, למשל, או להעביר את הבשר ניקור והכשרה ועדיין לשמור על האיכות שלו?
בבתי המלון הגדולים אומרים שכן. שפים רבים פונים היום לפלח השוק של מסעדות כשרות ופותחים מקומות בהם מגישים גם מנות בשר. אז אין חמאה ואין גם יוגורט או חלקים אחוריים, אבל המנות יכולות עדיין להיות מקוריות וטעימות.

מסעדות דגים כשרות

מסעדות דגים לא חסרות, אבל השאלה היא כמה מהן מסעדות כשרות. מסעדות דגים קל להפוך למסעדות כשרות, גם אם יש להן מנות בשר. צריך להפטר ממנות פירות ים ולסגור את המסעדה בשבת. העניין הוא שחלק גדול מממסעדות הדגים הכשרות פתוחות בשבת והרבה באים אליהן בשביל ליהנות מפירות ים מטוגנים, מולים בחמאה או 'קלמרי במחבת'. מסעדות הדגים שממוקמות לאורך החופים והטיילות למיניהן מתפרנסות ברובן מתיירות, ולא יכולות לחיות בלי שבתות. מסקנה? למרבה הפלא, דווקא סוג זה של מסעדות הוא הרבה פחות 'כשר' ממסעדות אחרות.