מסעדות – כמה טיפ להשאיר?

אם אתם מאלו שמתלבטים כמה טיפ נכון להשאיר למלצר- המדריך הזה נכתב במיוחד בשבילכם

פירושה של המילה 'טיפ' בעברית היא תשר. מילון ספיר מגדיר תשר כ"סכום כסף מועט שנוהגים להוסיף לנותן שירות (למלצר, לסבל וכד') מלבד השכר שהוא מקבל מן המעביד". המילה תשר נגזרת מהמילה תשורה שפירושה מתנה אבל שלא כמתנה, מתן תשר, טיפ, הפך כבר לנוהג מקובל במקומותינו. אם זכית לשירות סביר או טוב מהמלצר במסעדה בה סעדת, מצופה ממך להשאיר לו טיפ בנוסף על המחיר ששילמת על הסעודה.

אבל בעוד מחירי המנות והמשקאות מופיעים בתפריט, בדרך כלל לא יהיה מי שיאמר לך באופן מפורש כמה טיפ יש להשאיר למלצר.

כמה טיפ נותנים?

במדינות מחוץ לישראל הנוהג ברור מאוד וכמעט בכל מדריך נסיעות תוכלו למצוא פרק המפרט כמה טיפ יש להשאיר לכל בעל מקצוע וביניהם המלצר. לעומת זאת בישראל הדעות חלוקות – יש הטוענים כי הטיפ הוא כמתן טפיחה על השכם לנותן שירות שעשה עבודתו נאמנה ויש להשאיר טיפ על פי רמת ההנאה שהסב לסועדים, לעומתם, יש הגורסים כי הטיפ הוא חלק בלתי נפרד מהתשלום על הישיבה במסעדה והוא נגזרת של מחיר הסעודה בלבד.

בעבר נהוג היה לתת את הטיפ בתחילת הסעודה בכדי להבטיח שירות טוב במהלכה. היום הנוהג הוא להשאיר את הטיפ עם התשלום על הארוחה, כך שההשפעה על המלצר זהה, בין אם מדובר במי שמשאיר טיפ נדיב ובין אם מדובר במי שמקמץ במתן התשר. ההבדל היחיד הוא אם מדובר במקום אליו אתם נוהגים לשוב ואתם רוצים שגם בפעם הבאה המלצרים ייתנו לכם שירות טוב.

ישנו הבדל גם אם מדובר במסעדה או בבית קפה. במסעדה נהוג לתת טיפ בסכום של כ-12 אחוז ממחיר הארוחה אולם בבית קפה סכום לתשלום נמוך בדרך כלל מזה שתשלמו במסעדה, ועל כן נהוג להשאיר למלצר טיפ בסכום של כ-15 אחוז, במיוחד אם ישבתם זמן רב בבית הקפה.

מובן שהסכומים הללו משתנים בהתאם לשירות שלו זכיתם מהמלצר. זכרו שיש להפריד בין הנאתכם הכללית מהארוחה לבין שביעות רצונכם משירות המלצר – הוא אינו אחראי לטיב המנות למשל, הוא רק מגיש את מה שהוא מקבל מהמטבח. אבל חיוך, סבלנות, התחשבות והמלצות שעלו יפה – על אלה נהוג להודות למלצר גם בטיפ.

במקומות רבים ישנה אפשרות להוסיף את סכום הטיפ לתשלום החשבון גם אם התשלום נעשה בכרטיס אשראי ובמקרים כאלה אין תלות בין כמות המטבעות הנמצאת במקרה בכיסכם או בארנקכם לבין הטיפ שתוכלו להשאיר למלצר.

סכום הטיפ משלב בין המחיר ששילמתם על הארוחה להנאתכם מהשירות  שקיבלתם מהמלצר לו אתם משאירים טיפ. והכי חשוב – בתיאבון.

הצטרפו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים

מאשר/ת לקבל הצעות, מיילים ועדכונים מאתר b144

בעלי מקצוע בתחום מסעדות