ההיסטוריה של בתי הקפה

מצליחים לנחש מתי והיכן קם בית הקפה הראשון בעולם?

בית הקפה הראשון נפתח בטורקיה ב - 1555, ובהדרגה נפתחו בתי קפה גם בשאר חלקי האימפריה העות'מאנית. לאירופה הגיעו הקפה ובתי קפה רק במאה ה-17, והפכו פופולריים מאוד. כיום אפשר למצוא בתי קפה כמעט בכל העולם, אך כמובן באיכות משתנה.

מהקמתם, בתי קפה היו והם עדיין מקומות שבהם אפשר להפגש ולדבר על ענייני היום, על עניינים עסקיים או אחרים, וסתם להעביר זמן פנוי בשקט, ובאווירה לא מחייבת. רבים משתמשים כיום בבית הקפה כמקום לפגישות עסקיות, במיוחד כאשר מגיעים מחוץ לעיר, או כשרוצים להפגש בשעות הבוקר המוקדמות "על קפה", או בסיום יום העבודה. אחרים מנצלים את האווירה הלא פורמלית של בית הקפה לישיבה ארוכה, לקריאת עיתון או סתם כדי להעביר זמן. בקיצור: בית קפה הוא מקום מפגש מצוין לכל מטרה, ובכל שעה.

פעם, היו כאן בתי קפה אחרים

בתי הקפה היפים והמפורסמים של תל אביב, היו בתי קפה בהשפעה אירופאית. הם נפתחו בשנות העשרים והשלושים, בעיקר לאורך חוף הים, והיו מקומות שבהם אפשר היה לא רק להפגש ולשתות קפה, אלא גם לראות הופעה, לרקוד ולבלות "ממש". ב

המשך שנות השלושים, ובשנות הארבעים, התפתח צפון תל אביב, ובתי קפה רבים מאוד נפתחו לאורך הרחובות הראשיים: בתי קפה שפניהם אל הרחוב, מעוצבים על ידי מיטב האדריכלים של אז, ומשדרים אף יוקרה. כאלה היו רוול, ספיר, כסית ואחרים.

היקים – עולי גרמניה ומרכז אירופה – שהגיעו לארץ לפני מלחמת העולם השניה – שינו מאוד את נוף בתי הקפה, והחזיקו אותם למעשה לאורך כל שנות המלחמה ולאחריה. גינונים ונימוסים, מפות לבנות וכלי אוכל מהודרים, היו חלק מהדרישות של היקס. הנשים היו נפגשות בבוקר ל'קפה קלאץ'' המפורסם, ונפרדות לקראת הצהריים, זמן שבו חלק מהבעלים היה חוזר הביתה, לאכול ולנוח.

בתי הקפה של פעם הם מקור בלתי נדלה לזכרונות ולנוסטלגיה. רבים מהם – שניר, תמר, נגה, גינתי ים ואחרים – השפיעו השפעה עצומה על התרבות הישראלית, ולא רק זאת של תל אביב. כסית הוא מוסד מיתולוגי כזה, בגלל מי שישבו בו – משוררים, אמנים ואנשי רוח, לצד אנשי צבא ופוליטיקאים – אבל הוא לא היה היחיד: רצקי היה אף חשוב ממנו, אבל זה היה בית קפה של תל אביב הקטנה באמת – של ביאליק ודיזנגוף.

ההשפעה הקולינרית של בתי הקפה

אחת מרשתות בתי הקפה שהיתה לה ההשפעה הגדולה ביותר על הקולינריה וסגנון ההסעדה הישראלי, היא רשת קפולסקי. מקונדיטוריה, היא הפכה לרשת כבר ב- 1945, אבל המהפכה הגדולה שלה היתה בשנות ה- 80, כאשר הכניסו לתפריט מנות אוכל, והפכו את בית הקפה למסעדות קלות. מנות הפסטה והסלטים עברו מ'קפולסקי' והחלו להגיש אותם בכל תל אביב, ובארץ, גם במסעדות אחרות.

כיום, בתי הקפה מגישים סלטים וכריכים, ואפשר לאמר שהם מובילים את נושא המאפים, כולל כאלה שנמכרים הביתה. אין בהם בשורות קולינריות, אבל בתי הקפה בהחלט מהווים מקומות מפגש ומקום לאכול בו ארוחות בוקר או סתם לתפוס ארוחה קלה.

הצטרפו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים

מאשר/ת לקבל הצעות, מיילים ועדכונים מאתר b144