בין אם יש לכם סכסוך או מחלוקת עם אדם פרטי, גוף מסחרי או אפילו עם המדינה או אחת הרשויות, חשוב מאוד שלפני שאתם פונים לבית משפט, תעריכו נכון את סיכויי ההצלחה שלכם. 
לפעמים אנחנו מרגישים צודקים – ולעיתים אנחנו גם צודקים – אבל החוק או תקנות שונות עלולים לראות את הדברים אחרת. 

 

התייעצות עם עורך דין

בית משפט שופט דברים על פי החוק והראיות שמובאות לפניו, ולכן רצוי לבדוק האם מבחינה משפטית, יש בכלל עילה להגשת התביעה. את זה יכול לומר לכם עורך דין שמתמחה בתחום התביעה שלכם. 
עורך הדין לא רק יגיד לכם מהם סיכויי ההצלחה שלכם והזכייה במשפט, אלא גם יציע לכם אופציות אחרות – לפני תביעה – וגם יפרט בפניכם את ההליך, את אורכו ואת העלות (הגבוהה, יש להניח) שלו. 

אם אחרי הפגישה תחליטו שבעצה אחת עם עורך הדין, אתם כן רוצים להגיש תביעה, עליכם לעשות זאת לבית המשפט המתאים, ולפי הכללים השונים. 

 

שלב ראשון – בחירת בית המשפט המתאים

אתם צריכים להחליט לאיזה בית משפט עליכם לפנות, ואיפה אתם מגישים את התביעה. 

1. הסמכות המקומית - יש את עניין הסמכות המקומית. אם ביצעתם עסקה בתל אביב, אתם לא יכולים להגיש תביעה באילת או בחיפה גם אם אתם גרים שם ונח לכם כך יותר, אלא בתל אביב. למה? כי כך קובע החוק. מצד שני, קניה באינטרנט או עסקה באינטרנט יכולה להישפט בבית משפט באזור מגורי התובע או הנתבע. קביעת הסמכות המקומית באיזה בית משפט דנים את התביעה, מקורה בתקנות סדר הדין האזרחי בסעיף 7.

 

2. סוג בית המשפט - בישראל יש כמה סוגי בתי משפט כגון, בית משפט השלום, בית משפט מחוזי, בית המשפט לענייני משפחה ועוד. לכן, בנוסף לעניין הסמכות המקומית, עליכם לפרט בכתב התביעה למה – מבחינת העובדות ומבחינת גובה הפיצוי שאתם מבקשים - אתם סבורים שבסמכותו של בית המשפט לדון בתביעה. 

מה זאת אומרת "מבחינת גובה הפיצוי?"

קיימת הגבלה לגבי הסכומים בהם יכול בית משפט לדון. למשל, אם אתם מגישים תביעה בתביעות קטנות, אתם לא יכולים להגיש תביעה על סך 100,000 ש"ח, כיון שבית משפט לתביעות קטנות מוגבל עד סכום של 36,400 ש"ח, בערך, לתביעה. בית משפט שלום יכול לדון בסכומים של עד 2.5 מיליון ש"ח ובית משפט מחוזי לסכומים גבוהים יותר.

 

פרוט העובדות והעילות בכתב התביעה

כתב התביעה חייב להכיל את כל הפרטים המזהים – שלכם ושל הנתבע או הנתבעים.  (ניתן להיעזר בטופס הבא)
כמו כן עליכם לפרט את כל העובדות והסיבות – העילות – שבעטיין אתם חושבים שמגיע לכם פיצוי או שיפסקו לטובתכם. 

חשוב מאוד שתבינו שבשלב הזה אתם לא צריכים להגיש ראיות, אלא רק לציין עובדות וסיבות, אבל את כל העובדות ואת כל הסיבות. אם בשלב אחר של המשפט תרצו להציג עובדות או סיבות נוספות, לא תוכלו לעשות זאת. 

  • בתביעה קטנה יש כן להגיש את כל המסמכים הנוגעים לתביעה (העתקים שלהם): חשבוניות, חוזה או הסכם, קבלות והוכחות נזק, חוות דעת מומחה וכו'. 


מה אתם מבקשים מבית המשפט?

אחרי שפרטתם את כל העובדות והסיבות שבגללן אתם תובעים, חשוב שתגידו גם מה אתם מבקשים מבית המשפט לפסוק. 
בעגה המשפטית זה נקרא "סעדים", מהמילה "סעד" או עזרה. אתם יכולים לדרוש פיצוי כספי, אתם יכולים לבקש צו כלשהו, כמו צו הרחקה או צו 'עשה' ועוד. 
חשוב מאוד להבין שאם אתם מבקשים פיצוי כספי, הוא צריך להיות מבוסס על עובדות וסיבות כלשהן. חובה עליכם לציין את גובה הפיצוי שאתם מבקשים ואז עליכם לציין את גובה או מידת הנזק או הנזקים שנגרמו לכם ולהביא לכך הוכחות. 

ומה לגבי עוגמת נפש? אם נגרמו לכם נזקים כלליים, כגון עוגמת נפש שבגינה אתם מבקשים פיצוי, אתם לא חייבים כמובן לפרט כמה עלתה לכם עוגמת הנפש; בית המשפט מוסמך לקבוע סכום שנראה לו, במסגרת החוק.

 

מה לגבי הוצאות משפט בתביעה?

אלה נקבעות על ידי בית המשפט, ובאופן כללי לא צריך לתבוע אותן. אם אתם תובעים תביעה קטנה בביהמ"ש לתביעות קטנות, חשוב לציין אותן וגם לבקש החזר אגרה. 

עכשיו נותר להגיש את התביעה במזכירות בית המשפט המתאימה.

הוצאות משפט

 

איך מגישים תביעה קטנה?

לצורך העניין, נסביר כאן על הגשת תביעה בבית משפט לתביעות קטנות: 

  1. נסחו את כתב התביעה לרבות העובדות והעילות שהקימו את התביעה. תוכלו להיעזר בטופס הבא.
  2. אחרי שניסחתם את כתב התביעה, עליכם לגשת למזכירות בית המשפט ולהגיש אותו שם, במספר עותקים.
  3. חשוב לדעת שכיום ניתן לעשות זאת באופן אלקטרוני, דרך אתר נט המשפט ואין צורך לפנות למזכירות בפועל, או בהעתקי נייר.
  4. בזמן ההגשה תתבקשו לשלם את אגרת בית המשפט – 50 ש"ח לפחות או 1% מהתביעה. תקבלו אישור על ההגשה, מספר תיק ותאריך לדיון.

 

זקוקים לשירות של עורך דין? היכנסו עכשיו לאתר B144 לעסקים ותקצרו את כל ההליכים.