ע"פ החוק בישראל, בכל מונית המבצעת נסיעות מיוחדות ("ספיישל") חייב להיות מותקן מונה מוניות תקין העומד בכל הקריטריונים של משרד התחבורה. חוק המונה טומן בחובו מספר סעיפים אשר יכולים לעניין אותנו הנוסעים באשר לדרך בה נקבע מחיר הנסיעה כך שלא תשלמו יותר מאשר העלות בפועל.

בפעם הבאה שתזמינו נהג מונית לנסיעת ספיישל, כבר תהיו רבה יותר חכמים.

עיקרי חוק המונים

מונה מוניות הינו מכשיר אלקטרוני אשר מסוגל לחשב את עלות הנסיעה בהתחשבות במרחק הנסיעה וזמנה בהתאם לנתוני המחירון של משרד התחבורה המעודכנים בו.

חוק המונים תקף לגבי כל מי שעוסק במתן שירותי הסעות מיוחדות באמצעות מוניות כאשר לרוב מדובר על נהגי מוניות הפועלים באופן עצמאי לחלוטין או כחלק מהשירות של תחנות מוניות רבות הפזורות בכל חלקי הארץ. לא משנה מהי זהותו של הנהג אשר קיבל על עצמו את הזמנתכם לנסיעה מיוחדת, חוק המונים "מאלץ" אותו לקיים בפועל את התנאים הבאים :

  • חובת נוכחות מונה – בכל מונית חייב להיות מונה תקין ומתוחזק כראוי, אשר פועל על שם הנהג ולא עבר שום שינוי שלא כחוק. נהג מונית אינו יכול לקבל על עצמו עבודות הסעה ללא תנאי זה. המונה יופעל בתחילת הנסיעה ויעצור את פעולתו בסופה.
  • חובת הפעלת המונה – נהגי מוניות חייבים להפעיל את המונה עם התחלת נסיעה מיוחדת אלא אם הנוסע ביקש לשלם על הנסיעה ע"פ המחירון הרשמי. משמעות הדבר כי לכם, הנוסעים, ניתנה אפשרות הבחירה לשלם עבור הנסיעה ע"י המונה המותקן במונית או ע"י מחירון רשמי של משרד התחבורה שחייב להיות קיים ברכב.


מדוע החוק טוב לנו הנוסעים?

תופעה שכיחה למדי היא למצוא נוסעי מוניות אשר מעדיפים לשלם מראש על מחיר הנסיעה ולא לבקש הפעלת מונה עקב פחד מחיוב יתר. "כמה זה יעלה לי?", רבים שואלים את הנהג –  כיצד תדעו שהמחיר אכן מייצג את המחיר הקבוע בחוק? חוק המונים מאלץ תחנות מוניות ונהגי מוניות פרטיים לגבות מכם בדיוק את עלות הנסיעה, ובהתאם לכך כדאי לפעול בפעם הבאה שאתם מזמינים מונית :

  • אין מונה ברכב? תתפלאו לגלות כי לנהג אסור לגבות מכם כסף כלל.
  • יש מונה? אם ברצונכם לשלם ע"פ מונה, צאו לדרך! אם לא, בקשו מאותו נהג מונית להראות לכם את מחירון משרד התחבורה ומהי עלות הנסיעה הספציפית. בשום אופן אל תסתפקו בהצעת מחיר שבעל פה או כזאת אשר גבוהה מהמחירון שנקבע ע"פ חוק.