מדי כמה שנים נוהג מס הכנסה לדרוש מעצמאי או בעל עסק למלא ולהגיש הצהרת הון. כדאי לא לעשות זאת באופן עצמאי, אלא להיעזר בשרותיו של יועץ מס. למה? הנה כמה צורות שבהן יכול יועץ מס חכם ומנוסה לעזור לכם עם הצהרת ההון שאולי התבקשתם למלא.

מהי הצהרת הון?

יועצי מס רבים מספרים, שאחד הדברים שיחידים או בני זוג, עצמאים ובעלי עסקים חוששים ממנו, הוא הצהרת הון. "אנשים נכנסים לסטרס ומאבדים את העשתונות." מספרים יועצי המס.

הצהרת הון היא דו"ח שמס הכנסה מורה להגיש, ומטרתו היא לבדוק מזווית נוספת את נכונות הדו"חות התקופתיים שהנישום מגיש. הנישום מגיש הצהרת הון ראשונה – בעצמו או בליווי של יועץ מס או רואה חשבון – ואז, כעבור כמה שנים, הוא מתבקש להגיש הצהרת הון נוספת.

לרוב עוברות יותר משלוש או ארבע שנים בין הצהרת הון אחת לבאה אחריה, אבל אל דאגה: כל יועץ מס מתחיל יספר לכם, שמס הכנסה מצויד בכל הכלים לבדוק את מקורות ההכנסה ואת ההוצאות של הנישום במשך השנים שחלפו.

רבים פונים ליועצי מס שיסייעו להם להגיש הצהרות הון וזאת מכמה סיבות:

  • אף אחד לא רוצה להרגיש 'לבד': חשוב לזכור שיועץ המס יכול לייצג את הנישום בפני רשויות המס – הן מס הכנסה והן ביטוח לאומי. אם קורה משהו ויש להסביר ולתרץ דברים, יועץ המס יכול להגיע עם הנישום למשרדי מס הכנסה ולעזור לו בהתמודדות שלו עם פקיד השומה.
  • שנית, אם יועץ המס מלווה את הנישום בקביעות במשך תקופה ארוכה, הוא בוודאי מכיר את עסקיו ומצבו הכלכלי. גם אם הנישום לא הגיש מעולם הצהרת הון, יועץ מס טוב ומנוסה יכול לתכנן את הדברים כך, שכאשר תדרש הצהרת הון, היא תהיה מיטבית ללקוח שלו.
  • בהקשר זה חשוב לציין שדווקא להצהרת ההון הראשונה ישנה חשיבות רבה מצידו של הנישום: ככל שרכושו המוצהר ו'שוויו' יהיו רבים יותר בהצהרה הראשונה, קל יהיה יותר בהצהרות ההון הבאות. מסיבה זו חשובים מאוד יעוץ מס נכון, תכנוני מס טובים ואמינים וליווי של יועץ מס הוא ממש דבר מתבקש.

טיפ קטן: יועצי מס, בניגוד אולי לנישומים עצמם, מבינים שגם ניכויים ותשלומים לביטוח לאומי הם חלק מהוצאותיו של העצמאי ושל בעל העסק ואסור לשכוח אותם. יועצי מס רבים יודעים לספר שנישומים שכחו לדווח על ההוצאות האלה ונגרמו להם בשל כך הפסדים.

הצהרת ההון השניה

סיוע של יועץ מס בהגשת הצהרת הון שניה חשוב לא פחות מסיוע והגשה מקצועית של הצהרת הון ראשונה. יועץ המס יוכל לבדוק את הצהרות ההון השונות ולראות, בעיניים של פקיד שומה כביכול, אם ישנם הפרשי הון שעשויים לדרוש הסבר. אם כן, יועץ המס יחפש הכנסות שאולי נשמטו בהצהרת ההון הראשונה, מתנות או רכוש שבטעות לא דווח עליהם. לצורך הצהרת ההון השניה, יועץ המס יחפש דווקא ניכויים או תשלומים שנעשו ולא דווח עליהם וכן הוצאות אחרות שניתן לזקוף לזכות הנישום. כמובן שיש לספק ליועץ המס את כל האישורים השונים על ההפקדות, דפי בנק והעברות כפי שבוצעו. במידה ואותו יועץ מס מבצע את שתי הצהרות ההון, אפשר לקוות שהוא שמר את כל הניירת הדרושה וההסברים השונים להכנסות, כך שלא יהיה מצב שכל ההוכחות נגרסו או נעלמו במהלך השנים.
 
האם יועץ מס יכול לסייע לנישום גם לאחר שחלילה נמצאו הפרשי הון שמקורם לא ידוע?

כן, בוודאי. בהגשת הצהרת הון שניה או שלישית, קורה וישנם הפרשים שדורשים הסבר. ללא הסבר כזה מטעמו של הנישום או יועץ המס שלו, פקיד השומה עלול להטיל על הנישום לשלם מס הכנסה כאילו הייתה הכנסה שלא דווח עליה. יועץ המס יכול לעזור במתן ההסברים הראשונים – בתקווה שאלה יספקו את פקיד השומה. במידה ולא, היועץ יוכל להתלוות ללקוח שלו במקרה של תביעה שתגיע עד לבית המשפט.