חברות השמת עובדים: האם הן חברות כח אדם? לא בהכרח, למרות שיש כאלה שמתמחות ועוסקות בשני התחומים. מה ההבדל, ומה עושה חברה להשמת עובדים?

חברות כח אדם, בשונה מחברות להשמת עובדים, מעסיקות ישירות של עובדים. מי שמתראיין למשרה – במיוחד בתחומים בהם מועסקים עובדים בלתי מקצועיים – חשוב שיברר אם הוא יועסק על ידי חברת כח אדם, או שהמעסיק שלו יהיה מעסיק ישיר, והוא מרואיין על ידי חברת השמה.

חברת השמת עובדים: מה תפקידה כלפי העובד?

חברות להשמת עובדים פונות לשני כיוונים: כיוון אחד הוא כלפי המעסיק, והשני – כלפי העובד, או המועסק הפוטנציאלי. תפקיד חברת ההשמה כלפי העובד הוא לא להיות המעסיקה הישירה שלו, אלא למצוא עבורו מקום עבודה ומשרה.

חברות השמה רבות מפרסמות רשימות של משרות פנויות באתרי האינטרנט שלהן או באתרים למחפשי עבודה. חלק מהמשרות הן משרות "בלעדיות", כלומר כאלה שחברות השמה מסוימות בלבד קבלו לטיפולן, וחלק הן משרות שמפורסמות על ידי מספר חברות במקביל. טיפ למחפשי עבודה הוא לשלוח קורות חיים לכלל המשרות המתאימות, גם אם פורסמו על ידי משרדים שונים. יועצי ויועצות התעסוקה רואים לעיתים קרובות בעין אחרת את אותם קורות החיים. בנוסף, רוב חברות ההשמה מכניסות קורות חיים ושומרות אותם במאגרים שלהן, כך שהן מחפשות בהם קודם כל; אם קורות החיים שלכם כבר במאגר – הרווחתם.

חשוב לדעת, שבניגוד לחברת כח אדם, לחברת ההשמה אין תפקיד אחרי שהעובד נשכר לעבודה, והן לא אחראיות לתנאים הסוציאליים שלו או לתשלום השכר.

חברת ההשמה והלקוח העסקי

לחברת ההשמה יש מאגר של לקוחות, שמחפשים באמצעותה עובדים, וסומכים על יכולות הסינון והניפוי שלה. כך, במקום שמנהל כח אדם או מנהל בחברה יצטרך לבחון עשרות מועמדים פוטנציאליים, די שהוא מקבל אליו כמה 'קורות חיים' של מועמדים, שחברת ההשמה מצאה שיש להם הסיכוי הטוב ביותר להשתלב בחברה בצורה טובה. חסכון בזמן הוא אספקט אחד של העניין, אך יש נוספים, בינהם:

  • קיום מרכזי הערכה או פגישות הערכה: דבר שמבוצע ישירות על ידי חברות השמה גדולות
  • זמינות עובדים: חלק גדול מחברות ההשמה מנהלות מאגרים של עובדים פוטנציאליים, כך שיתכן ויהיה להן את מי להציע למעסיק גם בלי לעבור תהליך ארוך של פרסום משרה וסינון.

חברות השמה גדולות מול חברות השמה מתמחות

ישנן חברות השמה קטנות, שהן כמו בוטיקים של כח אדם. מדובר בחברה שמנוהלת על ידי אדם או שניים, שלהם התמחות בשוקים מסוימים או בסוגים מסוימים של אנשי מקצוע: מנהלים ובכירים, הם דוגמאות טובות. מנהלות השמה כאלה עובדות בצורה דיסקרטית, ומסיעות לחברות ולאנשים שלא מעוניינים שידעו שהם מחפשים עובדים לתפקידים מסוימים או עבודה. בכל מקרה, חברת ההשמה מחויבת לשמור על דיסקרטיות של שני הצדדים, גם כשמדובר בחברות השמה גדולות, וגם כשמדובר בחברות השמה קטנות.