דירוג עורכי דין בישראל הפך בשנים האחרונות לנושא השנוי במחלוקת כאשר רבים טוענים כי אין משמעות אמיתית לדירוג זה. הבסיס לטענה זו טמון ראשית לכל בעובדה כי עד לאחרונה, המדד הבודד לדירוג, היה גודלו של משרד עורכי דין ותו לא. עוד נטען כי אף לאחר שחברות המידע העסקי, הוסיפו מדדים נוספים לדירוג, נותרה, במובנים רבים, התמונה על כנה. קרי, נקבע כי משרדי עורכי הדין הגדולים ביותר בישראל, הם גם האיכותיים ביותר. 

נשאלת השאלה, האם כאשר משרד עורכי דין גדול מדורג כטוב ביותר, הדבר נעשה בשל גודלו של המשרד או משום היותו של אותו משרד, הטוב ביותר.

חברות המידע העסקי המדרגות משרד עורכי דין הן שתיים: חברת BDI וחברת D&B (דן אנד ברדסטריט) כאשר במשך שנים, הן דירגו עורכי דין בישראל, על פי גודל המשרד בלבד. לאור הביקורת שנשמעה כי אין בדירוג זה בכדי להעיד דבר על איכות המשרדים, הוסיפה, כל חברה, מדדים נוספים לדירוג עורכי דין בישראל.

האם הדירוג הקיים של עורכי דין בישראל, אכן מציג את המשרדים הטובים ביותר בארץ האם אין משמעות אמיתית לדירוג?

 דירוג עורכי דין בישראל

במשך שנים רבות, גודלו של משרד עורכי דין, היה הדירוג היחיד וככל הנראה, הכוונה הייתה לייחס איכות מקצועית על פי גודלו של המשרד. מטבע הדברים, נשמעה ביקורת ענפה וחריפה על דירוג זה ועל כן, חברות המידע העסקי, הוסיפו מדדים נוספים לדירוג.

חברת BDI  מדרגת משרד עורכי דין על פי שני מדדים. הראשון הוא כאמור, גודל המשרד והשני הוא דירוג המנהלים המובילים במשרדי עורכי דין.

כאשר בוחנים את הדירוג השני, ניתן לראות כי עורכי דין בישראל הנחשבים למנהלים הטובים ביותר, עובדים במשרד עורכי דין גדול, אך אין המדובר בהכרח במשרדים הגדולים ביותר. עובדה זו מגבירה את האמון בדירוג של עורכי דין בישראל, היות שהיא מאפשרת להאמין כי הרשימה אכן מבוססת על ניהול טוב ואיכותי ואין היא נבנתה על בסיס גודלו של משרד עורכי דין.

חברת D&B מדרגת עורכי דין בישראל בשלושה אופנים:

1.   גודל משרד עורכי דין : באופן זהה לחברת BDI, מדרגת D&B את המשרדים על פי גודלם.

 

2.   דירוג על פי קטגוריות : משרד עורכי דין ייכנס לדירוג זה, אם הוא מוביל בענף מסוים בעריכת דין, למשל, דיני בנקאות, משפט מנהלי, משפט פלילי, דיני עבודה וכולי.

 

3.   פעילות פרו בונו : זהו דירוג חדש שמציגה חברת D&B אשר מציג את משרדי עורכי הדין הבולטים בפעילות פרו בונו. דירוג זה מחולק לשלוש, על פי גודלו של משרד עורכי דין.

משרד עורכי דין מדורג – המשמעות

בימים בהם היה הדירוג היחידי של עורכי דין בישראל, גודלו של משרד עורכי דין, היה מתבקש לטעון כי אין לדירוג זה כל משמעות אמיתית. אולם, כיום, כאשר משרד עורכי דין מדורג על פי נישות מקצועיות ועל פי פעילות של פרו בונו, ישנה משמעות רבה לדירוג.

עורכי דין בישראל עוסקים בתחומים שונים, כאשר לכל משרד עורכי דין, ההתמחות המרכזית שלו. דירוג המשרדים על פי תחומים, הוא זה אשר יכול לבחון את טיבו של משרד עורכי דין ולהעיד באמת, האם מדובר במשרד בלתי מקצועי, טוב או האם מדובר במשרד מצוין, בעל מקצועיות ללא רבב, הראוי להשתבץ במקומות הראשונים של הרשימה.

כאשר ישנה קטגוריה המדרגת משרד עורכי דין על פי נישות מקצועיות, לצד דירוג על פי פעילות פרו בונו, הרי שמדובר בגישה אחרת לחלוטין מזו שננקטה כאשר היה דירוג של עורכי דין בישראל, אשר התבסס אך ורק על גודלו של משרד עורכי דין.

הגישה החדשה מלמדת על החשיבות של מומחיות מקצועית והתמקצעות של עורכי דין בישראל, בתחומים המשפטיים בהם בחרו לעסוק, כמו גם על התובנה שכל אדם זכאי לקבל ייעוץ משפטי ולכן, ישנה חשיבות אדירה לפעילות פרו בונו של משרד עורכי דין.

מה מעניק הדירוג בפועל?
עם הגידול במספרם של עורכי דין בישראל, גדלה גם התמורה שמעניק הדירוג עבור משרד עורכי דין. ציבור הלקוחות נמצא בעמדה המאפשרת לו לבחור מבין עורכי דין רבים ולכן, כאשר הוא ניגש למלאכת הבחירה, דירוג עורכי הדין משמש מדד משמעותי עבורו. כאשר לקוח פוטנציאלי מחפש משרד עורכי דין בתחום מסוים, הוא יכול לפנות אל הדירוג על פי נישות ולראות מי הם המשרדים המובילים בענף המשפטי הרלוונטי לו.

למותר לציין כי הדירוג מתפרסם בכל אמצעי התקשורת ועל כן, מדובר בחשיפה גדולה מאוד עבור המשרדים.

בימיו של הדירוג הכללי של עורכי דין בישראל, קשה היה לומר כי הייתה לדירוג משמעות אמיתית. אולם, כיום תמונת המצב השתנתה היות שישנם דירוגים נוספים אחרים, אשר בכוחם באמת לבחון את מקצועיותו של משרד עורכי דין: דירוג על פי נישה, דירוג על פי המנהלים הטובים ודירוג על פי פעילות פרו בונו.

מאת: שירה אלה